Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Zaštititi domaći kulen

Ilustracija Ilustracija Arhiva

Iako udruga "Slavonski domaći kulen/kulin" ima 88 članova, tek njih 28 zasad ima potpuno legalnu proizvodnju i može kandidirati za oznaku svoga proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla, poručio je u Vinkovcima pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

Matić, tajnik udruge, je na sastanku proizvođača slavonskog kulena govorio o proceduri stjecanja prava na označavanje proizvoda oznakom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Napomenuo je kako je temeljem zahtjeva udruge Ministarstvo poljoprivrede 2. rujna izdalo rješenje kojim se registrira oznaka zemljopisnog podrijetla "Slavonski kulen/Slavonski kulin". Pritom je naglasio kako, iako udruga ima 88 članova, tek njih 28 ima potpuno legalnu proizvodnju, a ostali proizvođači su u postupku legalizacije.

Istaknuo je da legalni proizvođači već i sada u proizvodnji kulena poštuju cjelokupni slijed, od uzgoja svinja do krajnjeg proizvoda. Matić očekuje da bi bar polovica njih mogla od idućega travnja, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz jesenske svinjokolje, ishoditi certifikat zemljopisnog podrijetla.

Pročitano 2003 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI