Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Posvećena crkva sv. Filipa i Jakova

Svečana misa u crkvi sv. Filipa i Jakova Svečana misa u crkvi sv. Filipa i Jakova HRV

Svečanom predajom ključeva crkve koje je župniku župe sv. Filipa i Jakova Ivici Jagodiću predao nadbiskup i metropolit  đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić započela je svečanost posvete župne crkve sv. Filipa i Jakova.

Procesija na čelu s križonošom, predstavnicima vjernika župe sv. Filipa i Jakova, poslužiteljima s moćima sv. Leopolda Bogdana Mandića koje su pratili  službenici sa svijećama te više od četrdeset svećenika i šest biskupa i ministranti uputila se nakon svečanoga programa predaje ključeva crkve ispred glavnih vrata u crkvu,  gdje je započelo svečano misno slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons Đuro Hranić u koncelebraciji s pet biskupa: đakovačko- osječkoga nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, požeškoga biskupa mons. Antuna Skvorčevića, srijemskoga biskupa Đuru Gašparovića, varaždinskoga biskupa mons. Josipa Mrzljaka te dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

Ova je crkva svjedok naše crkvene povijesti  na ovim prostorima i svjedok povijesti Slavonije ali i simbol stradanja hrvatskih građana tijekom nedavne agresije i obrambenoga rata. On je bila i ostaje simbol patnje i progona Vukovaraca, rekao je u svojoj propovijedi mons. Hranić.

Vukovarski franjevci započeli su gradnju crkve sv. Filipa i Jakova i franjevačkoga samostana 1723. Deset godina kasnije crkva je dovršena i prvi puta posvećena. Drugi puta, a  nakon njenoga proširenja, crkva je posvećena 1899. a 1911. i bogato oslikana.

Današnje posvećenje treće je u povijesti ove crkve čija je obnova nakon Domovinskoga rata započela 1998. U obnovi je sudjelovalo preko 177 donatora, građana, ustanova i institucija iz Hrvatske ali i cijeloga svijeta. Crkva sv. Filipa i Jakova dugačka je 58 metara i treća je crkva po dužini u Hrvatskoj iza zagrebačke i đakovačke katedrale.

Pročitano 2191 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI