Ispiši ovu stranicu

Gradsko vijeće proglasilo Vukovar mjestom posebnoga pijeteta

Za 13, protiv 3, suzdržano 6, dvojica nisu glasovala Za 13, protiv 3, suzdržano 6, dvojica nisu glasovala Milan Paun

Područje Grada Vukovara mjesto je posebnoga pijeteta na žrtvu Domovinskoga rata – odlučilo je Gradsko vijeće Vukovara izmjenama gradskoga statuta, a za tu je odluku glasovalo 12 vijećnika HDZ-a i HSPAS-a te predsjednik vijeća Željko Pinjuh koji je u vijeće izabran na listi SDP-a, no SDP ga je isključio iz članstva.

Vijećnici SDP-a bili su suzdržani, a tri vijećnika SDSS-a glasovala su protiv. Izmjenama je u statut uvedena i odredba da su u Vukovaru službeni jezik i pismo hrvatski jezik i latinica te da se Vukovar u cijelosti izuzima od primjene odredaba Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalne manjine i Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina.

Prijedloge izmjena statuta podnijeli su i SDP te SDSS koji je tražio maksimalna prava za pripadnike srpske zajednice dok je SDP predlagao djelomična prava, odnosno službenu uporabu srpskoga jezika u komunikaciji s gradskom upravom.

Pinjuh je najavio da će odluku vijeća već sutra potpisati, potom gradonačelnik Željko Sabo ima 8 dana za izjašnjavanje o odluci, a konačni pravorijek o usklađenosti statuta sa zakonima dat će Državna uprava, odnosno Ministarstvo uprave.

Vijeće je osnovalo i Odbor za branitelje te od Vlade i nadležnih ministarstava zatražilo žurno provođenje Zakona o prebivalištu na području Vukovara, a od Hrvatskoga državnoga zavoda za statistiku da javno poimence objavi popis građana Vukovara. 

Pročitano 2040 puta
Ocijeni sadržaj
(13 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun