Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Međunarodni dan osoba s Down sindromom

Danas obucite šarene i rasparene čarape i tako podržite akciju Danas obucite šarene i rasparene čarape i tako podržite akciju hang-on-little-tomato.blogspot

Od 2006. godine 21. ožujka se obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom. Prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz siječnja 2013. godine, u Hrvatskoj živi 1 528 osoba s Down sindromom.

Oko 55% osoba s Down sindromom su djeca i mladi od 0-19 godina, podjednako oba spola, što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i omogućila im dulji životni vijek, posebno kroz operativne zahvate srca na koju su djeca s Down sindromom upućivana kao i sva druga djeca, što nije bio slučaj prije 15-tak godina. Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalni tjelesni i mentalni razvoj djeteta.

Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Odstupanje se očituje u tome da se tijekom diobe spolnih stanica 21. kromosom kopira tri puta stoga je i 21. 3. simbolično odabran kao datum kada se obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape.

Pročitano 1905 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI