Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Država preuzela obranu od poplave u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Sava probija nasip Sava probija nasip Foto: HRV

Ostojić prozvao Županijski stožer za zaštitu i spašavanje

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izvijestio je danas kako je u borbi s poplavama u ovom trenutku u direktnom operativnom djelovanju 4000 ljudi, a pomoć je, temeljem zahtijeva BiH, upućena i na ta područja, prenosi HINA.

-Danonoćna bitka se nastavlja, a u ovom trenu lakše je donositi odluke jer će Stožer s državne razine preuzeti dio koji nije štimao u koordinaciji pa će rezultati biti bolja situacija od one koju imamo-rekao je Ostojić podnoseći privremeno izvješće o stanju na poplavljenim područjima u Hrvatskom saboru.

-Ova situacija ne završava u ovom trenutku saniranjem situacije na samom terenu, jer pad vodostaja Save kao i situacija koju imamo jeste povoljna, no slijedi ozbiljno razdoblje u kojem je potrebno saniranje samog područja- najavio je Ostojić.

Situacija u Slavonskom Brodu bitno je različita, kaže Ostojić, od one u Vukovarsko-srijemskoj. -Kvalitetno djelovanje Stožera u Slavonsko-brodskoj županiji pokazalo je kako su najbolje pomogli Vukovarsko-srijemskoj jer smo zahvaljujući urednom provođenju operativnih planova koje su oni imali osigurali mogućnost da možemo prebaciti snage iz Slavonsko-brodske na područje Vukovarsko- srijemske županije- rekao je Ostojić.

Vlada je, podsjetio je, jučer donijela odluku o proglašavanju katastrofe za područje Vukovarsko-srijemske županije.

-To podrazumijeva da lokalni stožer, koji je prema zakonu nadležan rukovoditi operacijama, nije u stanju osigurati zaštitu i spašavanje te stoga Stožer na državnoj razini preuzima kontrolu stanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji i rukovođenje operativnim snagama- naglasio je Ostojić. Županijskom je stožeru zamjerio da nije poduzeo potrebne mjere na vrijeme. -Nedopustivo je da, ako dođe do promjena situacije na terenu, kao što je i došlo do probijanja nasipa, i u tom trenutku županijski stožer mora poduzeti mjere, što se na žalost nije dogodilo, već se dogodilo s ozbiljnim kašnjenjem te smo time zapravo izgubili vrijeme- rekao je Ostojić.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je, uz solidarnost velikog broja dragovoljaca i onih koji su dolazili na teren, istaknuo i veliku posebno iskazanu solidarnost na mjestima u kojima su prihvatni centri.  Naglasio je i velike napore pripadnika Hrvatske vojske, HGSS-a, policije, Crvenog križa. -Bila je to danonoćna bitka koju nastavljaju i dalje- rekao je potpredsjednik vlade Ranko Ostojić.

Pročitano 1839 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI