Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Situacija na poplavljenim područjima stabilnija

Stanovništvo u Posavskim Podgajcima gradi nasipe Stanovništvo u Posavskim Podgajcima gradi nasipe Foto: Milan Paun

Razina vode pada, nasipi raskvašeni, ali stabilni

Na području Rajevog Sela vode rijeke Save još uvijek ulaze u područje županjske Posavine iako ne više tolikim intenzitetom kao prije nekoliko dana, tako da je na području Posavskih Podgajaca razina vode i nešto opala, izvijestili su vukovarsko-srijemski Državni centar za zaštitu i spašavanje i Stožer za zaštitu i spašavanje, prenosi HINA.

-Najvažnija poruka s ovoga sastanka bila bi da općinski stožeri rade svoj posao, županijski stožer svoj, a od jučer djeluje i državni stožer koji je oformljen s namjerom da realizira one stvari koje nadilaze razinu općinskih i županijskog stožera-rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na konferenciji za novinare održanoj u Županji.

Naglasio je kako je u ovom trenutku najvažnije što preciznije odrediti ciljeve koji se moraju zajednički realizirati jer, kako je upozorio, stiže "gadno" razdoblje s visokim temperaturama te je moguća pojava zaraza na poplavljenim područjima.

Po njegovim riječima, na poplavljenim područjima nastavlja se izvlačenje žive i uginule stoke dok je posjet tim područjima bilo koga tko nije neposredno uključen u obranu, pa i mještana, strogo zabranjen i moguć je jedino organizirano. Ostojić je također najavio kako će do poslijepodneva pokraj nogometnog stadiona NK "Sladorana" u Županji biti završeno podizanje volonterskog centra koji će biti središnje mjesto za prihvat volontera i iz kojega će se volonteri organizirano slati u ispomoć.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Dragutin Repinc, koji je jutros preletio ugrožena i poplavljena područja u županjskoj Posavini, rekao je kako će pripadnici vojske u suradnji s Hrvatskim vodama pokušati danas djelomice zatvoriti otvor na razrušenom nasipu kod Rajevog Sela preko kojega voda istječe iz Save i plavi Posavinu.

Kod toga mjesta nasip je probijen u subotu i to u širini 120 metara, a vojska će ga pokušati sanirati tako da ga se potpuno ne zatvori jer, kako je pojašnjeno, mora se ostaviti mogućnost da se, kada razina Save opadne, voda iz Posavine preko toga oštećenja vrati u Savu. Razina rijeke Save kod Županje danas je za 1,8 metara niža od maksminalno dostignute visine prošloga vikenda, a iako natopljeni, nasipi su u županjskoj Posavini stabilni.

Pročitano 1636 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI