Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

U županjskoj Posavini pod minama oko 2,2 četvorna kilometra

Upozorenje zbog opasnosti od mina Upozorenje zbog opasnosti od mina Foto: Arhiva

Na poplavljenom području u županjskoj Posavini pod minama je oko 2,2 četvornih kilometara šumskih površina, potvrdio je predstojnik Podružnice Istok Hrvatskog centra za razminiranje Dubravko Krušarovski, javlja Hina.

Sreća je što na tom području nije bilo bujičnih poplava kao u susjednoj BiH te nisu zabilježeni slučajevi isplivavanja mina, rekao je. Po njegovim riječima, najveća površina pod minama na poplavljenom području nalazi se u dijelu šume Somovac, oko 4,5 kilometara južno od sela Lipovac u općini Nijemci.

Riječ je o tri minska polja s oko 150 mina na 1,4 četvorna kilometra, kazao je Krušarovski dodajući kako je najviše mina evidentirano u šumi Debrinja kod Strošinaca u kojoj se, na oko 660.000 četvornih metara minsko-sumnjivog područja, pod vodom nalazi 731 mina. "Na području općine Gunja, 3,5 kilometara sjeveroistočno od Vrbanje, nalazi se 166.000 četvornih metara minski-sumnjivog područja", navodi Krušarovski pojašnjavajući kako je riječ o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja-Brčko.

Rekao je kako za to područje, za razliku od minsko-sumnjivih područja u šumi Somovac i Debrinja, ne postoje zapisnici o miniranju te se samo pretpostavlja da se tamo nalaze mine, ali kako ipak cijelo područje treba detaljno pregledati. S pirotehničarima i tvrtkama za razminiranje usaglašeno je da će se posao razminiranje na području Gunje obaviti bez naknade, iz solidarnosti i kao pomoć nastradalom stanovništvu.

Pročitano 880 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI