Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Karlovac za Vukovar u ratu i miru

Branko Borković Branko Borković Foto: dnevno.hr

Na tribini "Karlovac za Vukovar u ratu i miru", na kojoj su pred mnogobrojnim hrvatskim braniteljima u velikoj Gradskoj vijećnici u Karlovcu govorili ratni zapovjednici obrane ta dva grada, istaknuto je da je Hrvatsku od velikosrpske okupacije spasio Vukovar, a da je Karlovac bio citadela obrane zemlje.

Karlovačka županija je u redarstvenoj akciji Oluja imala oko 17.000 vojnika, a primjerice i 1. siječnja 1994. točno njih 17.675. Te je godine prosječno na bojišnici svatko od njih bio po 330 dana. Takvo je opterećenje imao malo tko u Hrvatskoj, rečeno je na tribini.

Zapovjednik karlovačke 110. brigade general Rudolf Brlečić kazao je da je Hrvatsku od velikosrpske okupacije spasio Vukovar, bez obzira što je na kraju "pao", jer je "Vukovar spalio dva korpusa srpske vojske, a koja je tamo stala i ostala u okupiranom Vukovaru kao i Napoleonova vojska u Moskvi".

"Međutim i Karlovac je bio citadela obrane Hrvatske. Da je on pao, Hrvatska se ne bi mogla obraniti. Ovdje među nama je Mihajlo Hrastov, prvi vojnik koji je opalio metak u neprijatelja na karlovačkom bojištu i Hrvatska mu nepravedno sudi za to već 20 godina", kazao je Brlečić, na što su nazočni zapljeskali Hrastovu.

Brigadir Branko Borković - Mladi Jastreb kazao je da je po dolasku u Vukovar najprije razbio teleprintere za šifrirano prenošenje poruka među uredima narodne obrane, a budući da je imao grupu tehnički jako potkovanih radioamatera, osmislili su moderan sustav veza,

"Taj nam je sustav omogućio da preko Fruške gore prisluškujemo razgovore u generalštabu JNA, ali i politički vrh Jugoslavije i Slobodana Miloševića", kazao je, uz ostalo, Borković.

Dragovoljac Ivan Grbavac zvan Kobra, zapovjednik Jedinice posebne namjene MUP-a Rakitje, kasnije zapovjednik više brigada ZNG-a i inspektor sigurnosno-obavještajnih poslova rekao je da su Mladi Jastreb i Mile Dedaković Jastreb, pa i generali u Haagu, za jedne heroji, a za druge zločinci, iako se zna da je taj rat bio obrambeni i pravedan. Ustvrdio je da je posljedica "pada" Vukovara bila promjena ustroja i vojske i policije i kontra-obavještajne službe, ali i ustroja vojnih sudova. Da se vojni sudovi nisu pretvorili u vojno-stegovne sudove, kazao je Grbavac, te da su se brzo provela prava suđenja za sva teška kaznena djela koja prate sve ratove, ne bi sada i dvadeset godina kasnije imali patnju cijelih obitelji.

"Svima onima koji su pogriješili trebali su suditi hrvatski sudovi, jer suci iz Engleske, Zimbabvea i drugih zemalja ne mogu znati uvjete u kojima smo se mi našli. Da su svima koji su pogriješili sudili hrvatski sudovi, sada sigurno naši generali ne bi bili u Haagu", ocijenio je.

O vojnom doprinosu Vukovara obrani Hrvatske govorio je pročelnik Karlovačke županije Željko Šančić, a o sigurnosno-obavještajnoj službi 90-tih godina

Drago Francisković, dok su o obrani Karlovca govorili brigadir Dubravko Halovanić, stožerni brigadir Ivan Polović, tadašnji načelnik karlovačke policijske uprave Ivan Štajduhar, predsjednik Kriznog stožera Mijo Laić i msgr. Ferdinand Vražić.

(HINA)

Pročitano 3228 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI