Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Poseban zakon o sanaciji zgrada i objekata na poplavljenom području

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na sutrašnjoj sjednici Vlade bit će imenovano nositeljem obnove svih zgrada na poplavljenom području županjske Posavine koja će se provoditi po posebnom zakonu o sanaciji zgrada i objekata, najavila je danas u Županji ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, dodajući da će Vlada zakon Saboru uputiti na donošenje u hitnoj proceduri, javlja Hina.

Objašnjavajući razloge donošenja posebnog zakona o obnovi stradalih područja od poplava na konferenciji za novinare nakon sastanka Državnog stožera za zaštitu i spašavanje, na kojem je i ona bila nazočna, Anka Mrak-Taritaš rekla je kako je vrlo malo propisa koji govore kako se ponašati i što činiti u uvjetima katastrofe koja je pogodila dio Vukovarsko-srijemske županije.

"Moramo od ovog dijela Slavonije napraviti jedno gradilište i za to smo obavili sve pripreme koje smo morali", rekla je, dodajući kako je u županjskoj Posavini bilo poplavljeno 2689 kuća i 7402 pomoćne i gospodarske zgrade.

Po njezinim riječima, kuće na poplavljenim područjima podijeljene su u tri skupine. Dio najteže oštećenih kuća rušit će se i gradit će se nove, dio će se obnoviti i rekonstruirati, a dio kuća popravit će se uz pomoć manjih građevinskih zahvata. Također je rekla kako je ministarstvo spremno ljudima čije su kuće manje oštećene, a spremni su sami sanirati štetu, za to isplatiti određenu novčanu naknadu.

Ministarstvo je sklopilo sporazum s komorom inženjera graditeljstva, čije će ekipe volonterski izaći na teren, procijeniti stanje i napraviti zapisnike koje će potpisati vlasnici kuća, a razultat tih zapisnika bit će troškovnici, rekla je, dodajući kako je prvih 18 ekipa građevinskih inženjera danas upućeno na područja pogođena poplavom.

Pročitano 1449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI