Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Stručna konferencija u Vukovaru

Stručnjaci okupljeni u Vukovaru Stručnjaci okupljeni u Vukovaru Foto: A. Lovric

Izgrađuje se sustav skrbi o autističnim osobama izvan institucija

U Vukovaru  je u organizaciji OŠ Josipa Matoša održana konferencija za stručnjake u okviru projektu Stanovanje uz podršku za osobe s autizmom i intelektualnim poteškoćama. Konferencija je okupila 50-ak vodećih stručnjaka koji se bave problemom autizma iz cijele Hrvatske i četvoro iz Srbije jer vukovarska škola ovaj projekt provodi u okviru prekogranične suradnje, pojasnila je Anica Birač, ravnateljica škole. -Prvi simptomi po kojima se prepoznaje autizam prepoznaju roditelji i to već u prvoj godini života,  a zatim s djecom treba početi odmah raditi-istaknula je Birač.

Jasmina Frey Škrinjar sa Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta iz Zagreba ustvrdila je da se u zadnjih pet do deset godina prevencija poremećaja iz autističnog spektra bitno

 Povećala. -Sada sigurno znamo da svako 68-o dijete ima autizam ili što je još gore, 17 % godišnje je više poroda djece s autizmom. Situacija je alarmantna pogotovo ako znamo da mi u Hrvatskoj imamo 30-godišnju tradiciju rehabilitacije djece s autizmom u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a izvan tih gradova roditelji muku muče-naglasila je Frey Škrinjar dodajući da je u ukupnoj populaciji četiri puta više autističnih muškaraca nego žena.

Skup u Vukovaru okupio je vodeće hrvatske stručnjake koji rade na realizaciji projekta Stanovanja uz podršku za osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama. – Već se krenulo s deinstitucionalizacijom osoba s intelektualnim poteškoćama za što postoji vrlo dobro razrađen model, a sada to želimo učiniti i s autističnim osobama, ušli smo u zakon i cilj nam je to oformiti na području cijele zemlje-rekla je Frey Škrinjar dodajući kako je Hrvatska po rješavanju ovog pitanja prva na području bivše Jugoslavije.  

Projekt koji provodi vukovarska OŠ Josipa Matoša odobren je za financiranje bespovratnim sredstvima Europske unije u okviru operativnog programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije, provodi se od veljače ove godine, a ukupna je vrijednost projekta 110.000 eura.

Pročitano 2098 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI