Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Ustavni sud - Nema referenduma o ćirilici

Ilustracija Ilustracija arhiva

Referendum o ćirilici neće se održati zato što je predloženo referendumsko pitanje protuustavno, odlučio je Ustavni sud RH.

Ustavni sud takvu odluku donio je na jučerašnjoj sjednici, potvrdio je sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja od Ustavnog suda tražio je Sabor. Ustavni sud također je odlučio da Gradsko vijeće Vukovara u roku od godine dana mora u Statutu grada propisati i urediti individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svog jezika i pisma, ali na način da se, poručuli su, "uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije".

Također, Vlada je dobila rok od godinu dana da donese izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Ustavni sud Vladi je naložio da se u tom zakonu uredi prikladni pravni mehanizam koji će se primjenjivati u slučajevima kada jedinica lokalne samouprave opstruira provođenje zakona.

Tijekom tih godinu dana, poučio je Ustavni sud, Vlada ne smije prisilnim mjerama provoditi odredbe važećeg zakona u Vukovaru.

Pročitano 2256 puta
Ocijeni sadržaj
(12 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI