Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Arheološka istraživanja Vinkovaca

Moderne metode istraživanja neškodljive za ljude Moderne metode istraživanja neškodljive za ljude arhiva

Na prostoru središnjeg vinkovačkog parka na Trgu bana Josipa Šokčevića narednih dana provest će se georadarska istraživanja u cilju otkrivanja podzemne arheološko-povijesne arhitekture, najavio je na konferenciji za novinare u Vinkovcima gradonačelnik Mladen Karlić.

Istraživanje se, dodao je, provodi u sklopu plana višegodišnje rekonstrukcije cijeloga parka koji se prostire na 8.300 kvadratnih metara. "Očekujemo istraživanjem otkriti i značajne objekte iz rimskoga perioda, a oni bi uvjetovali i način rekonstrukcije parka“, rekao je Karlić. Park se rekonstrukcijom želi povezati s pješakom zonom u središtu grada vizualno posvećenoj „Orionu“, odnosno sazviježđu s posude vučedolske kulture, pronađene u Vinkovcima 1970-tih godina, s koje je arheolog Aleksandar Durman isčitao najstariji europski kalendar.

Posao georadarskoga istraživanja povjeren je slovenskoj tvrtki koju vodi ugledni arheolog Branko Mužić s iskustvom na mnogim europskim arheološkim projektima, kao i iskustvom geofizičkog istraživanja lokaliteta „Sopot“ kod Vinkovaca iz mlađega kamenog doba i lokaliteta „Kamenica“, ranokršćanskog kompleksa s bazilikom koji se povezuje s rimskim carem Valentinijanom, ali i mjestom spaljivanja kršćanskog mučenika sv. Poliona. Mužić je istaknuo da je riječ o kompleksnom istraživanju čiji je cilj bez iskapanja dobiti saznanja o čvrstim strukturama arheološke povijesti, te da su georadarska istraživanje potpuno bezopasna po zdravlje ljudi.

U sklopu rekonstrukcije bit će kroz pet do 10 godina uklonjeno i zamijenjeno sve drveće u parku koje je, pokazala je stručna ekspertiza, zbog zuba vremena ali i ratnih posljedica u lošem stanju. U konačnici bi park bio prozračniji, s nešto manje stabala nego sada, uklonila bi se velika spomen-kosturnica iz II Svjetskog rata, za što je grad još prije 10 godina dobio suglasnost, a na ratne žrtve bi podsjećao postojeći zdenac.

Pročitano 2204 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI