Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Županja - Prinos šećerne repe dobar, ne i postotak šećera

Ilustracija Ilustracija arhiva

Sa sirovinskog područja županjske Sladorane, u proteklih mjesec dana od kada je počela ovogodišnja kampanja prerade šećerne repe, šećerna repa izvađena je s oko 37 posto od ukupno oko 9000 hektara zasijanih tom kulturom, prinos je dobar, ali ne i sadržaj šećera u repi, rekao je izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić.

"Do sada smo izvadili 190.000 tona šećerne repe uz prosječan prinos od 74 tone po hektaru što je dobro, ali nismo zadovoljni sadržajem šećera u repi koji se kreće oko 13,7 posto. To nije zadovoljavajuće jer standardna digestija iznosi 16 posto", naglasio je Rešić dodajući da niska digestija znači i veće troškove proizvodnje. Razloge nezadovoljavajuće digestije Rešić pronalazi u nedovoljnom broju sunčanih dana te bolestima kojima je repa bila izložena zbog pretjerane vlage.

Istodobno s ovogodišnjom kampanjom, Sladorana - koji posluje u sastavu virovitičkog Vire - počela je s ugovaranjem sjetve šećerne repe za iduću, 2015. godinu, u kojoj će šećernu repu proizvođačima plaćati po novim uvjetima, tako da je otkupna cijena vezana uz cijenu šećera na tržištu. Nove uvjete otkupa šećerne repe Viro grupa je donijela nakon što su ove godine, zbog niske prodajne cijene, i Viro i Sladroana bili primorani radi zadržavanja stabilnog poslovanja sniziti već ugovorenu otkupnu cijenu s 300 na 240 kuna po toni šećerne repe, što je izazvalo nezadovoljstvo kod proizvođača.

Pročitano 2302 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI