Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Što je Vukovar Hrvatskoj i Europi

Skup je otvorio Dražen Živić, znanstveni savjetnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Skup je otvorio Dražen Živić, znanstveni savjetnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar Foto: A. Lovric

Hrvatski se znanstvenici protive očekivanjima Europe da se zlo u Vukovaru zaboravi

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u vukovarskom hotelu Lav održava se 17. Znanstveno – stručni skup Vukovar '91- 23. godina poslije. Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar svake godine organizira znanstveno-stručni skup Vukovar '91 tijekom kojega znanstvenici govore o ratnim događanjima i posljedicama koje su uslijedile jer agresija na Hrvatsku ni u hrvatskom društvu, ali ni u međunarodnoj zajednici nikada nije razriješena i za nju nitko nije primjereno odgovarao. –Kroz proteklih 16 godina pokušali smo i kroz naslove pojedinih predavanja i kroz teme skupova odgovoriti na još uvijek otvorena pitanja koja vežemo uz fenomen Vukovara '91. godine i vukovarsku paradigmu, ali i uz Domovinski rat i stvaranje i obranu hrvatske države-pojasnio je dr. Dražen Živić, znanstveni savjetnik Pilarova instituta, Područnog ureda Vukovar.

Ovogodišnji je skup okupio 15 sudionika, uglednih znanstvenika i stručnjaka koji u 12 predavanja tematiziraju ulogu, položaj i dalekosežno značenje Vukovara '91. u hrvatskom, ali i u europskom kontekstu.

O Vukovaru i što bi ovaj grad trebao značiti Hrvatskoj i Europi predavanje su pripremili  Ante Nazor i Ana Holjevac Tuković i u njemu se govori o materijalnim izdacima kojima je Hrvatska bila uvjetovana i morala isplatiti na ime različitih ratnih šteta, a o čemu se ne govori. -Kada govorimo o obeštećenju primjerice svih civilnih žrtava rata, meni ne ide u glavi da nitko kao prvu točku ne spominje da bi odštetu trebao platiti onaj tko je bio agresor na Hrvatsku, a ako ne već on, onda međunarodna zajednica da napravi neki fond iz kojega će to rješavati-pita se Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra u Zagrebu. –Hrvatska je razrušena, okupirana, poubijana i na kraju svega trebala bi reći što je bilo bilo je, ajde rješavajte vi sve to sami-ogorčen je Nazor.

Predavanja u sklopu ovog znanstvenog skupa otvorena su za javnost i trajat će do 15 sati.

Pročitano 2464 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI