Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Vjernici Srpske pravoslavne crkve slave Božić

Proslava Božića po julijanskom kalendaru Proslava Božića po julijanskom kalendaru Foto: HRV

Vjera i nada su u duši mnogih Slavonaca

Bogoslužjem i paljenjem badnjaka, u vinkovačkom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole, pravoslavni vjernici koji Božić slave po julijanskome kalendaru sinoć su proslavili Badnjak i najavili Kristovo rođenje. Bogoslužje je služio protojerej stavrofor Predrag Azap, paroh vinkovački poželjevši vjernicima da blagdan Božića dočekaju i proslave u duhu ljubavi i mira te duhovnog i tjelesnog zdravlja.

-Vjera i nada su u duši mnogih Slavonaca. San mladih Slavonaca i Šokaca i svih Vinkovčana je bio da uživaju plodove svoga rada na zemlji, ali nažalost statistika je neumoljiva. Samo prošlog mjeseca bilježi se da je više od 500 mladih ljudi napustilo Vinkovce i otišlo u inozemstvo- naglasio  je Azap.  -Zajednica podrazumijeva i braću drugih vjeroispovijesti s kojima stoljećima živimo ovdje rame uz rame u gradu na Bosutu. Samo okrenuti jedni prema drugima i otvoreni jedni za druge možemo ujediniti ovaj grad i krenuti dalje pogleda usmjerenog prema budućnosti kojom je jedino moguće nadići sve nedaće iz prošlosti-poručio je Azap.

Kako prenosi HRT u  sinoćnjem bogoslužju u prepunom zagrebačkom pravoslavnom hramu episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić poručio je vjernicima da kada tragaju za mirom, istinom i ljubavlju onda zapravo tragaju za Kristom i da će pronaći Krista u svom srcu kada god budu činili dobro, kada ne budu mrzili, kada ne budu isključivi i kada budu u drugom čovjeku vidjeli ikonu Božju, neovisno o tome kako se on zove, kojem narodu, vjeri i rasi pripada.

Vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru želimo sretan i blagoslovljen Božić. 

Pročitano 2599 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI