Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Država Općini Gunja dala milijun kuna

Gunja pod vodom u svibnju 2014. godine Gunja pod vodom u svibnju 2014. godine Foto: HRV

Novac će biti utrošen za plaćanje nagomilanih računa

Općina Gunja od države je krajem prošle godine dobila pomoć u iznosu milijun kuna. Taj im je novac dobro došao za redovito funkcioniranje budući je sama općina mjesecima nakon poplave imala velike financijske izdatke zbog prehrane i prijevoza volontera i samih mještana koji su iz privremenih domova dolazili u Gunju i svakodnevno pomagali na obnovi. Od početka katastrofe  koja je bez doma u Gunji ostavila više od 4000 ljudi, općina je o vlastitom trošku morala nabavljati i zaštitna odijela, osnovni alat kako bi ljudi imali čime čistiti uništene kuće, a u početku je morala snositi i troškove električne energije za kontejnersko naselje.

Najveći izdatak općine odnosi se na iznajmljivanje isušivača u iznosu od 850 tisuća kuna, a kako bi mogli nastaviti funkcioniranje općine  i izmiriti dospjele obveze, ova će im donacija itekako dobro doći, izjavio je za HRV načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić. – Do sada nismo dobili ni jedne jedine kune, a imali smo strašno puno troškova i ovaj će novac biti utrošen na plaćanje tih računa-pojasnio je Lucić dodajući da im je najveći trošak najam isušivača. –Mi smo iznajmili nešto više od 200 aparata za isušivanje kojima je isušeno više od 600 kuća i sigurno 400 kuća je useljeno zbog toga što su ti aparati radili-izjavio je Lucić. Aparate su iznajmili od jedne privatne tvrtke  jer nije bilo drugog načina da dođu do njih i koristili su ih sve do polovice listopada prošle godine. –Kada smo iz robnih zaliha dobili 100-ak takvih aparata, ove iznajmljene smo vratili. Također smo besplatno dobili i 15 aparata za isušivanje od zagrebačkog Crvenog križa, ali tim tempom, Gunju koja ima poplavljenih 1700 kuća, ne bismo isušili idućih 100 godina-smatra Lucić.  

Isušivanje kuća bio je bio osnovni preduvjet za njihovu obnovu, a u ovom trenutku u Gunji je prema Lucićevim riječima obnovljeno i useljeno oko 500 kuća. Do sada se u Gunju vratilo oko 950 obitelji, a do kraja listopada iduće godine Lucić očekuje potpuni završetak obnove i povratka stanovništva. Već od ponedjeljka očekuje i ponovno zahuktavanje obnove ostalih kuća koje su u procesu obnove, a koji je sada malo zastao zbog blagdana.

Pročitano 2537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI