Ispiši ovu stranicu

Međunarodni sud pravde: Hrvatska tužba mora biti u potpunosti odbačena

U tijeku je objavljivanje presude Međunarodnog suda pravde o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid. Međunarodni sud u Haggu smatra kako Srbija ne može biti kriva za genocid prije nego što je međunarodno priznata 27. travnja 1992. Sud je odbacio optužbe protiv Srbije za genocid prije 27. travnja 1992. kad je Miloševićeva Jugoslavija postala članica UN-a. Predsjednik ICJ-a Peter Tomka je kazao da je protutužba Srbije utemeljena pošto je Hrvatska postala članicom potpisnicom Konvencije 8.10.1991. godine, a činjenja 1991. i 1992. direktno su vezana uz 1995. godinu. Činjenja koja su izvršena 1995. godine ulaze u Konvenciju - rekao je. Tomka je rekao kako je velik broj ubojstava počinjen od strane JNA i Srba, na područjima Hrvatske. Dokazi upućuju da je velika većina žrtava pripadala Hrvatima odnosno zaštićenoj skupini, što može upućivati na to da su bili sustavno na meti.

Motivi počinitelja i okolnosti ubojstava i njihova pravna kategorizacija je takva da nije sporna da su pripadnici zaštićene skupine ubijani i da je konkretno djelo genocida utvrđen. Sud u ovoj fazi ne mora iznijeti konkretan popis svih ubojstava niti je dužan utvrditi točan broj žrtava. Potpuno smo uvjereni je da su JNA i Srpske snage počinile zločine koje se smatraju genocidnima u različitim područjima Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije - kazao je Tomka te dodao kako su to učinili da se otjera stanovništvo kako bi se stvorila homogena srpska država, a ne s namjerom da se uništi hrvatsko stanovništvo. "Zaključci ICTY-ja kažu da djela nisu počinjena da se uništi hrvatsko stanovništvo, već da ih se natjera da napuste područja kako bi se stvorila hogomena srpska država. Sud se s tim slaže", rekao je Tomka.

"Možemo zaključiti da Hrvatska nije uspjela dokazati da su počinitelji djela iskorstili priliku da unište značajan broj pripadnika zaštićene skupine", naglasio je Tomka. "Hrvatska nije uspjela dati potvrdu svojim tvrdnjama da je počinjen genocid", dodao je. 

Hrvatska tužba mora biti u potpunosti odbačena", rekao je Tomka. 

"Djela koja sadrža actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namjerom koja je potrebna da bi se ta djela kvalificirala kao djela genocida", zaključio je Sud. Prelazi se na očitovanje o tužbi Srbije. 

Pročitano 1692 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI