Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Papirnate uputnice odlaze u povijest

Ilustracija Ilustracija Novi list

Papirnate uputnice, nalazi i otpusna bolnička pisma do kraja godine postat će prošlost jer će se, zahvaljujući projektu informatizacije bolnica u koji je utrošeno 3,6 milijuna kuna, zdravstvena obrada pacijenata provoditi isključivo u elektroničkom obliku, doznaje se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Sve su bolnice već spojene na Centralni zdravstveni informacijski sustav (CEZIH), no još se u svima ne provodi elektroničko naručivanje bez papirnatih uputnica. U nekim bolnicama još nisu naučili prihvaćati e-uputnice poslane iz ordinacija obiteljskih liječnika, pa se one još uvijek šalju dvostruko - u elektroničkom obliku i isprintane na papir.

"Napokon ćemo uspostaviti komunikaciju između svih u sustavu. Liječnik primarne zaštite dobit će nalaz i otpusno pismo prije nego što vidi pacijenta. Moći će mu telefonirati da preuzme lijek u ljekarni preko e-recepta, unaprijed organizirati njegu, fizikalnu rehabilitaciju ili patronažu", ističe ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec. To donosi višestruku korist i uštedu vremena pacijentima koji više neće morati obilaziti bolnice radi naručivanja i podizanja nalaza. Nalazi i povijesti bolesti više se neće čuvati kod kuće, već će biti pohranjeni u informacijskom sustavu.

U HZZO-u također planiraju uvesti menadžerske ugovore za sve razine uprave u bolnicama - od ravnatelja bolnice do predstojnika odjela. Fiksni dio plaće bit će smanjen, a povećat će im se varijabilni dio koji će biti vezan za učinkovitost.

Pročitano 2390 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI