Ispiši ovu stranicu

Građanima uručeni besplatni spremnici za otpad

Kante_za_otpad Kante_za_otpad

Nakon podjele spremnika za otpad u prigradskim naseljima Lipovača i Sotin, Grad Vukovar i tvrtka Komunalac nastavili su s podjelom spremnika za otpad u gradskoj četvrti Mitnica te dijelu centra Grada. Podjela besplatnih spremnika za otpad građanima – zelenih kanti za miješani otpad te plavih vrećica za selekciju papira, dio je projekta primarne selekcije otpada u Gradu Vukovaru pod nazivom „Odvajam, čuvam i štedim!“, a projekt će do kraja godine obuhvatiti čitav Grad. Prije podjele spremnika za otpad, tvrtka Komunalac vršila je evidentiranje domaćinstava radi definiranja vrste stambene jedinice (kuća, manjestambena zgrada ili višestambena zgrada) te kako bi znali koje spremnike za otpad uručiti kojem domaćinstvu. Također, neposredno prije podjele spremnika, 30. lipnja 2015. za građane Mitnice održana je javna tribina čiji je cilj upoznati građane s promjenama u pogledu gospodarenja otpadom koje propisuje nova zakonska regulativa o otpadu usklađena s direktivama Europske Unije, ali i kako bi se podigla svijest građana o otpadu kao korisnoj sirovini koju se može i treba iskoristiti.

Podjela spremnika za otpad započela je 01. srpnja 2015. godine te je u 8 dana podijeljeno oko 1400 zelenih kanti za miješani otpad s logotipom tvrtke Komunalac, pri čemu su samačka domaćinstva dobila kantu od 80 litara, a ostala domaćinstva kantu od 120 litara, dok su domaćinstva u višestambenim zgradama dobila kontejnere za otpad. Osim zelenih kanti za miješani otpad, domaćinstvima su dodijeljene i plave vrećice s logotipom tvrtke Komunalac namijenjene selekciji papira i kartona – vrijednoj sirovini koju se može iskoristiti, a čini i do 30% otpada u kućanskom otpadu. Vrećice s papirom zasada će se odvozit svaki 3. četvrtak u mjesecu.

Nakon ljetne stanke, projekt podjele spremnika za otpad nastavit će se krajem kolovoza u centru Grada te Sajmištu, nakon čega slijedi Borovo naselje, te će do kraja godine svim domaćinstvima koja stanuju u kućama i manjestambenim zgradama biti dodijeljene zelene kante za miješani otpad i plave vrećice za selekciju papira, dok će višestambenim zgradama biti dodijeljeni kontejneri za otpad. Kao i u Lipovači, Sotinu i Mitnici, tvrtka Komunalac naprije će vrštiti evidentiranje domaćistava, te moli građane i predstavnike stanara za suradnju na ovom projektu.

Ukupna vrijednost projekta podjele spremnika za otpad u Gradu Vukovaru je 2 milijuna kuna, od čega je za 80% odobreno sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je preostali dio sufinancirao Grad Vukovar i tvrtka Komunalac, želeći svojim građanima omogućiti adekvatno zbrinjavanje otpada. Osim izdvajanja papira i kartona, građanima će u skoroj budućnosti biti omogućeno izdvajanje i ostalog korisnog otpada, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

Iz Komunalaca poručuju da je odaziv i suradnja građana na ovom projektu do sada iznimno dobra, te da građani savjesno odvajaju papir i karton iz kućanskog otpada, a samim time ujedno smanjuju udio proizvedenog miješanog komunalnog otpada koji neiskorišten završava na odlagalištu. Na taj način, poštujući zakonsku regulativu, korak po korak i Grad Vukovar kreće u realizaciju uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom po uzoru na napredne Europske gradove!

Pročitano 1881 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI