Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Statut grada Vukovara u Ministarstvu uprave

Gradsko vijeće većinom je glasova izglasalo Statut grada Vukovara Gradsko vijeće većinom je glasova izglasalo Statut grada Vukovara HRV

Ministarstvo uprave priopćilo je da je danas zaprimilo obavijest vukovarskoga Vijeća srpske nacionalne manjine, koje izmijenjeni Statut Grada Vukovara ocjenjuje neusklađenim s Ustavom i zakonima, te najavilo da će, ocijeni li je neustavnom ili nezakonitom, u roku od osam dana obustaviti primjenu Statutarne odluke o dvojezičnosti, prenosi HINA.

"Sukladno članku 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave, ako ocijeni da su doneseni opći akti ili neka njihova odredba protivna Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njihovu primjenu", ističu u Ministarstvu.

Vukovarsko vijeće srpske nacionalno manjine u srijedu je Ministarstvu uprave poslalo obavijest da je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara te odluka o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara u neskladu s Ustavom. Nije, smatraju, ni u skladu sa zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina, Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina te Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima.

U Ministarstvu napominju da se odluka o obustavi od primjene bez odgađanja dostavlja gradonačelniku, predsjedniku predstavničkoga tijela koje je opći akt donijelo, a obavijest o donošenju odluke Savjetu za nacionalne manjine i vijeću nacionalne manjine na temelju čije je obavijesti odluka donijeta.

Odluku o obustavi, dodaju, potom prosljeđuju Vladi s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom te o tome obavještavaju Grad Vukovar. Obustava od primjene općeg akta prestaje ako Vlada ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke o obustavi, zaključuju u Ministarstvu uprave.

Vukovarsko Vijeće srpske manjine u svojoj se obavijesti ne poziva na odluke koje je vezano uz pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma lani u kolovozu donio Ustavni sud, no predsjednik Vijeća Dejan Drakulić ističe kako to ne znači da smatraju da je Gradsko vijeće ispoštovalo odluke Ustavnog suda.

Ustavni je sud tada, u odluci kojom je neustavnim proglasio raspisivanje referenduma "o ćirilici", obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da Statutom Grada urediti individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma te "javnopravne obveze tijela državne i javne vlasti između onih navedenih u Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina za koje smatra da odgovaraju životnim činjenicama i faktičnim okolnostima u Gradu Vukovaru, u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara".

Gradsko vijeće Statut je izmijenilo prije desetak dana, ali njime nije predvidjelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice, navodi HINA.

Pročitano 1777 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI