Ispiši ovu stranicu

Radni sastanak predstavnika Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara

Sastanak Županija - Grad Vukovar Sastanak Županija - Grad Vukovar HRV

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je Grad Vukovar gdje su održali radni sastanak s gradonačelnikom Ivanom Penavom i njegovim suradnicima. Na sastanku su razgovarali o mogućoj suradnji s posebnim naglaskom na projekte od zajedničkog interesa za razvoj grada Vukovara i cijele županije.

Gradonačelnik je upoznao župana s trenutnom gospodarskom situacijom, te pripremljenim i planiranim gradskim projektima. „Svi smo svjesni gospodarske krize koja je godinama prisutna, ali i potencijala kojima raspolažemo. Ovo je samo prvi u nizu sastanaka koji ćemo održati, kako bismo iskoristili svaku mogućnost i napravili iskorak kako bi naše područje napravili privlačnim za potencijalne ulagače, ali što je najvažnije omogućimo mladim i obrazovanim ljudima ostanak na ovom području.“- istaknuo je gradonačelnik Penava.

Župan je istaknuo kako je u pripremi izrada Županijske razvojne strategije za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, u koju moraju biti uključeni svi gradovi i općine s područja Vukovarsko-srijemske županije. Postojeća Strategija je prolongirana i vrijedi do 2015. godine, zbog kašnjenja s donošenjem Strategije razvoja RH.

„Županijska razvojna strategija temeljni je strateški planski dokument kojim se određuju ciljevi i prioriteti razvoja jedinice regionalne samouprave. Stoga je vrlo važno dobro i realno definirati Strategiju, jer projekti koji neće biti u bazi projekata, koji neće biti obuhvaćeni Razvojnom strategijom, neće se moći financirati sredstvima europskih fondova.“- istaknuo je župan Božo Galić.

Detaljnije o tome u kojoj je fazi izrada iste izvijestio je nazočne direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije „Hrast“ Ivan Rimac.

Župan Galić je istaknuo kako nije zadovoljan odnosom sadašnje Vlade prema ovom kraju, jer su svi strateški projekti zaustavljeni, od projekta Proširenja luke Vukovar zatim projekta kanala Dunav-Sava itd. Kasni se s izradom nacionalne Strategije razvoja, podjela Hrvatske na dvije statističke regije očito nije bila dobro rješenje, te dodao kako od nove Vlade očekuje izmjenu Zakona o regionalnom razvoju, donošenje Zakona o potpomognutim područjima itd.

„Mi naš razvoj moramo prvenstveno temeljiti na poljoprivredno-prehrambenoj i drvnoj industriji, poduzetništvu, obnovljivim izvorima energije i turizmu.“- rekao je župan Galić.

Zaključeno je kako će se intenzivno nastaviti na komunikaciji i suradnji Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara na svim mogućim projektima i programima. Rečeno je i kako je za grad Vukovar nužno inzistirati na donošenju posebnih zakonskih regulativa kako bi one doprinijele što bržem gospodarskom razvoju grada Vukovara, samim time i cijele Županije.

Uz župana Galića, sastanku su nazočili i zamjenik župana Željko Cirba, pročelnica UO za međunarodnu suradnju i EU poslove Gabrijela Žalac i direktor Agencije za razvoj VSŽ „HRAST“ Ivan Rimac, dok su uz gradonačelnika Penavu nazočili: pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić, kao i direktorica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara dr.sc. Ljiljana Blažević i direktor Razvojne agencije Vukovara „Vura“ Davor Foriš.

Pročitano 1755 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI