Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 98
Ispiši ovu stranicu

Obilježena obljetnica stradavanja Lušca

Polaganje vijenaca Polaganje vijenaca L. Subotić

Na današnji dan 1991. godine domaći pobunjeni Srbi uz pomoć vojske JNA i paravojnih postrojbi srbo-četnika, osvojili su vukovarsko naselje Lužac te u njemu započeli stravičan pokolj.

Zauzimanjem Lušca pripadnici bivše JNA zajedno sa srbo-četničkim postrojbama izbili su na Dunav te odsjekli branitelje Vukovara od branitelja Borova Naselja. Domaći Srbi su pri samom ulasku prokazivali svoje dotadašnje susjede i upiranjem prsta presudili im smrtnu kaznu, nerijetko su i sami sudjelovali u izvršavanju iste.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić istaknuo je značaj Lušca u vremenu 1991.

-Slomom Lušca hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselji i oni kod Trpinjske ceste više nisu mogli stupiti u vezu što je na koncu rezultiralo slomom obrane Vukovara, naglasio je Šoljić.

-Došli smo dostojanstveno odati pijetet svim mućki ubijenim braniteljima i civilima Lušca. Žalosna i tragična je činjenica da za te zločine nitko do danas nije odgovarao, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Po ulasku u Lužac mućki i zvjerski ubijeno je 70  branitelja i civila.

Lužački pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti pa je i više od 20 godina nakon njega ostao nepoznat i zaboravljen.

Organizator obilježavanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara uz pomoć Grada Vukovara.

Pročitano 1822 puta
Ocijeni sadržaj
(7 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI