Ispiši ovu stranicu

Održana radionica na temu "Alzheimerova bolest - kako živjeti s njom

Radionica "Alzheimerova bolest - kako živjeti s njom" Radionica "Alzheimerova bolest - kako živjeti s njom" Ilustracija

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolesti u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Domom zdravlja Vukovar organizirala je radionicu s temom problematike Alzheimerove bolesti te izazovima svakodnevnog života s oboljelom osobom.

Radionica je bila namijenjena svim zainteresiranim građanima. Prema riječima tajnice Udruge za Alzheimerovu bolest, Tajane Dajčić, na radionici je sudjelovalo tridesetak osoba među kojima su bili, uz medicinsko osoblje i članovi obitelji oboljelih od te bolesti.

U sklopu programa održala su se četiri predavanja. Ono dopredsjednika Udruge Tomislava Huića na temu "Komunikacija perifernom rutom s osobama s demencijom" zatim prve dopredsjednice Udruge Mire Dajčić pod nazivom "Živjeti s osobom oboljelom od Alzheimerove bolesti", predavanje Ahnetke Stjepanović, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo koje se bavilo temom "Specifičnosti zdravstvene njege bolesnika s demencijom" te vrlo zanimljiv prikaz Alzheimerove bolesti s aspekta socijalnog rada Jelene Krešić.

Nakon završetka izlaganja prisutnima je prikazan film pod nazivom "Gdje je on sada" koji je sniman prema istinitim događajima i situacijama u kojima se nalaze osobe koje se bore sa Alzheimerovom bolešću.

Iz udruge najavljuju prvi "Alzheimer caffee" u Vukovaru koji će biti održan u rujnu. Prema riječima Dajčić, radi se o obliku neformalnijeg druženja, psihoedukativnog i suportivnog karaktera, ovih bolesnika i njihovih skrbnika te članova obitelji medusobno, ali i sa stručnjacima s različitih područja poput medicine, psihologije, socijalne skrbi ili prava te za cilj ima podizanje kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji.

Inače Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest osnovana je 7. svibnja 1999. godine, a svrha djelovanja Udruge je poticanje razvoja društvene svijesti o potrebi potpore i skrbi za bolesnike s Alzheimerovom bolešću u obiteljskom okružju. U svijetu od te bolesti boluje oko 24 milijuna ljudi od kojih oko 80 tisuća na području Hrvatske.

Pročitano 1521 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI