Ispiši ovu stranicu

Otkriveno spomen – obilježje vukovarskom heroju Velimiru Đereku

Otkrivanje spomenika pukovnika Velimira Đereka Otkrivanje spomenika pukovnika Velimira Đereka Foto: A. Čorak

Uz svečanost otkrivanja spomen obilježja pukovnika Petra Kačića, na mjestu pogibije također je otkriven spomenik heroju Domovinskog rata, jednom od zapovjednika Sajmišta pukovniku Velimiru Đereku zvanom Sokol.

Spomen obilježja dvaju heroja nastala su na inicijativu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Savjeta branitelja Grada Vukovara te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Svečanost se održala u nazočnosti članova obitelji pukovnika Đereka, gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ante Deura, pomoćnika i izaslanika ministra branitelja Stjepana Sučića, Zvonka Milasa, predstojnika Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te brojnih branitelja i uzvanika.

Okupljenima se u emotivnom govoru obratila sestra pokojnog zapovjednika Đereka, Rajka Mikulić. - Velimir je u Vukovar došao kao dragovoljac. Nitko ga nije zvao ali on nije mogao ostati u Zagrebu dok se krvari za Hrvatsku. Pokušala sam ga odgovoriti od odlaska u Vukovar ali on nije odustajao. Bio je spreman poginuti. Govorio je da se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića nego na njezinim granicama. Otišao je s krunicom u pakao Vukovara i na put bez povratka. Zahvaljujem se gradonačelniku Ivanu Penavi i suborcima koji su ga se sjetili - rekla je Mikulić.

Gradonačelnik se u ime grada Vukovara zahvalio svima koji su prisustvovali ovom svečanom činu, a prije svega zahvalio se istinskom heroju Velimiru Đereku – Sokolu jer je ostavio svoj rodni dom kako bi prisustvovao obrani Vukovara u kojem je nažalost izgubio svoj život. Cilj ove svečanosti je ukazati na vječnu zahvalu kako njemu tako i svim braniteljima koji su dali najvrijednije za svoju domovinu, a to je život.

Spomen obilježje Velimiru Đereku svečano su otkrile sestre pukovnika Rajka Mikulić i Senka Jelavić, a zajedničku molitvu predvodio je fra Vjenceslav Janjić.

Velimir Đerek Sokol, rođen je 14. kolovoza 1965. u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. Godine 1991. godine u doba velikosrpske agresije na Hrvatsku, Velimir je kao dragovoljac otišao u rat. Sudbina ga je odvela u razrušeni Vukovar. Ušao je u opkoljeni Vukovar preko Bogdanovaca i bio je u posljednjoj grupi koja je uspjela ući u okruženi grad. U ratu se iskazao kao hrabar vojnik te je zbog toga dobio nadimak ''Sokol''. Braneći Vukovar, pogiba na Sajmištu 12.listopada 1991. od granate nakon čega je odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata, te Ordenom Bana Jelačića.

Pročitano 3532 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI