Ispiši ovu stranicu

U sklopu Dana državnosti obilježen Međunarodni dan Dunava

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Grad Vukovar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara te Športsko ribolovnim udrugama organizirao je obilježavanje Međunarodnog dana Dunava na Trgu Republike Hrvatske.

Na platou kod Grand hotela uz Vuku organiziran je bogat program događanja. Program je započeo fišijadom, a posjetitelji su imali priliku uz fiš kušati i tradicionalne riblje specijalitete. Ove godine su se pridružili i gosti iz Sinja koji su Vukovarce počastili svojim gastro specijalitetima, arambašima i uštipcima.

Gradonačelnik Penava čestitao je još jednom Dan državnosti svim građanima grada Vukovara te izrazio zadovoljstvo što je Međunarodni dan Dunava organiziran upravo na današnji dan. - Drago mi je vidjeti ovako velik broj građana koji se okupio na manifestaciji. Čeka nas puno zanimljivih sadržaja među kojima su tradicionalne gastro ponude kako s našeg područja tako i sa sinjskog. Osim toga čeka nas i zabavno-glazbeni dio u kojem će se predstaviti razna kulturno-umjetnička društva. - rekao je Penava.

U Vukovaru je grad Sinj predstavljala gradonačelnica Sinja Kristina Križanac kojoj ovo nije prva posjeta Vukovaru. - Grad Sinj i grad Vukovar veže jedno dugo prijateljstvo, a suradnja na današnji dan je još jedna potvrda jačine tog prijateljstva. Osim delegacije Grada Sinja na manifestaciji sudjeluje i Turistička zajednica Grada Sinja, Poduzetnički centar i Udruga za očuvanje cetinskog kraja. Velika nam je čast biti dio današnje manifestacije i nadam se da će se suradnja između dvaju gradova nastaviti i u dalekoj budućnosti. Želim zahvaliti gradonačelniku Ivanu Penavi i svim građanima grada Vukovara što su nas lijepo ugostili i zaista se osjećamo kao kod kuće. - rekla je Križanac.

Glazbeno - zabavni program započeo je nastupom Narodne glazbe Trogir koja je osnovana davne 1825. godine. - Ljubav prema glazbi te nesebičan entuzijazam generacija trogirskih glazbara održali su trogirsku Narodnu glazbu kao neizostavnog sudionika svih kulturnih događanja u Hrvatskoj pa tako i u Vukovaru. Neizmjerno nam je drago što će naše melodije imati priliku čuti građani ovog grada heroja. Na ovaj način zahvaljujemo svim vukovarskim braniteljima što su stvorili nezavisnu Republiku Hrvatsku i ovo je naš poklon njima i svim građanima. - rekao nam je jedan od članova Narodne glazbe Trogir.

Program je završio svečanom povorkom folklornih skupina koje su od Hrvatskog doma krenule ka Trgu Republike Hrvatske gdje su i nastupile. Među sudionicima folkornog programa bili su: Folklorni ansambl Bilje, KUD Proložac, KUD Marica Salanta iz Mađarske, KUU Kristal - Sladorana iz Županje, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja te HKGD Dunav iz Vukovara. 

Inače, Međunarodni dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja, u spomen na taj datum 1994. godine kada je potpisana Konvencija o zaštiti rijeke Dunav. Toga dana 14 zemalja regije Dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava.

Pročitano 1952 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI