Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100
Ispiši ovu stranicu

U Crkvu sv. Filipa i Jakova vraćen zaglavni kamen

Zaglavni kamen Zaglavni kamen Foto: V.Vuleta

Četvrt stoljeća nakon ratnih razaranja zaglavni kamen uručen je Ivici Jagodiću, gvardijanu vukovarske crkve sv. Filipa i Jakova.

- Prije dva mjeseca na obilježavanju Jurjeva u Zagrebu, Georg Habsburg brat nadvojvode Karla Habsburga poklonio je izuzetno vrijednu relikviju koja je pripadala kao oltarski kamen ove crkve. Dodatna vrijednost kamena je u tome što su se u njemu skrivale moći najvjerojatnije sv. Leopolda Bogdana Mandića. Koje moći su bile u tome utvrdit će se u kronikama. Kamen je nestao u ratnim razaranjima, a ja ga kao emisar nadvojvode Habsburga imam privilegiju vratiti kući – rekao je vitez reda sv. Jurja  Mario Fejstetić.

Fra Jagodić je rekao kako će povratak zaglavnoga kamena u crkvu sv. Filipa i Jakova predstavljati veliku simboliku za Vukovar i Vukovarce. Najavio je i da će vjerojatno biti smješten u muzejskom prostoru. Podsjetio je i kako je crkva sv. Filipa i Jakova tijekom agresije na Vukovar bila razrušena i spaljena, a pri tome su odnesene i brojne vrijednosti poput knjiga, postaje križnoga puta, glavna oltarna slika, velika slika u samostanskoj blagovaonici...

Pročitano 1501 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI