NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Obilježena pogibija Damira Ivanovića Damponje i Franje Katića

Tomislav Ivanović, sin poginuloga Damira Ivanovića polaže vijenac i pali svijeću Tomislav Ivanović, sin poginuloga Damira Ivanovića polaže vijenac i pali svijeću Foto: R.Rac

Branitelji Vukovara, pripadnici Vukovarske 4. bojne 3. gardijske brigade, građani Vukovara te članovi Kluba borilačkih vještina "Damir Ivanović - Damponja" obilježili su 25. godišnjicu pogibije  prvih poginulih pripadnika Zbora narodne garde Republike Hrvatske u obrani Vukovara, Damira Ivanovića - Damponje i Franje Katića. 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na križanju ulica Tri ruže i Vatroslava Lisinskog u gradskoj četvrti Sajmište, okupljeni članovi Ivanovićeve i Katićeve obitelji, njihovi suborci i prijatelji prisjetili su se ovih istinskih heroja obrane Vukovara koji su živote izgubili 2. srpnja 1991. godine te su prve žrtve nakon masakra dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu selu 2. svibnja 1991. godine.

- Damponja i Katić ubijeni su samo zato što su bili obučeni u uniformu ZNG-a. Moramo naglasiti kako u tom trenutku, 2. srpnja 1991. godine, u Vukovaru još nisu započela ratna razaranja i rat u punom smislu te riječi. Naši pripadnici Damponja i Katić otišli su u središte grada gdje su ih dočekali pobunjeni Srbi te ih ubili - rekao je Pero Perić zamjenik Vukovarske 4. bojne 3. gardijske brigade i zamjenik zapovjednika obrane grada Vukovara od 15. kolovoza do 2. rujna 1991. godine.


Damponja-Gavric-1

Perić je naglasio kako se ubojice znaju.  

- Sudski postupak se vodi, no još nitko nije odgovarao za njihovo ubojstvo. I malo je nevjerojatno da je hrvatskom pravosuđu potrebno 25 godina da se počinitelji adekvatno kazne - kaže Perić dodajući kako, navodno,  Ivanovićeve i Katićeve ubojice, danas slobodno žive u Srbiji.

Ivanovićev sin Tomislav, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, zahvalio je organizatorima što čuvaju uspomenu na njegovog oca. Rekao je da je istovremeno tužan, ali i ponosan te da mu je žao što s njim nije mogla doći i njegova majka.

Uz Tomislava, počast je odao i Damirov brat Vlado, koji je izrazio nadu kako će iduće godine na obilježavanju biti više ljudi.  - Zadovoljstvo mi je  što je na ovaj način službeno obilježena obljetnica pogibije moga brata i Franje Katića - rekao je Vlado Ivanović uz nadu da će počinitelji biti kažnjeni, jer kako kaže: - Pravda je spora, ali dostižna!

U ime Grada Vukovara vijenac je položio i svijeću upalio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić.

- Vukovarci nikada neće i ne smiju zaboraviti na svoje heroje koji su Domovini dali ono najvrjednije - svoje živote. Upravo zato danas obilježavamo tužnu obljetnicu pogibije Damira Ivanovića - Damponje i Franje Katića, rekao je Gavrić dodajući kako je poražavajuća činjenica da se njihovi ubojice znaju, da su nekažnjeni te da danas slobodni žive u Srbiji, a navodno povremeno dolaze i u Vukovar. 

Pročitano 3646 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija