ON AIR . . . . . .

Europski tjedan programiranja (EU Code Week) u Gimnaziji Vukovar

Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Vukovarski gimnazijalci obilježili Europski tjedan programiranja. Tim povodom postavili su i izložbu u predvorju škole. Foto: Gimnazija Vukovar

Svijet koji nastanjujemo brzo se mijenja. Živimo u eksponencijalnim vremenima. Ekspanzija tehnoloških otkrića, informatizacija i globalizacija postale su konstante stalnih promjena u društvu, a time i u području odgoja i obrazovanja. Škole postaju otvorenije po pitanju sadržaja, vremena, mjesta i modela učenja u svrhu razvijanja pozitivnih stavova prema područjma i načinima primjena tehnologija koje služe kao uporište za cjeloživotno učenje, suradnju, razvijanje interesa i stvaralaštvo. 

- Gimnazija Vukovar, svjesna je činjenice da se znanje mora aktivno izgrađivati i da učenici trebaju preuzimati odgovornost za vlastito učenjei  to upravo iz razloga kako bi se što uspješnije nosili s brzim promjenama razvijajući vještine i sposobnosti koje će im pomoći da se prilagode životu u novom vremenu - rekao je ravnatelj vukovarske Gimnazije Davor Šijanović.

Učenje programiranja olakšava snalaženje u svijetu koji nastanjujemo. Ono omogućuje praktično rješavanje problema njegovim rastavljanjem na manje i lakše rješive cjeline, čime pruža širu perspektivu same problemske situacije, a time i više mogućnosti njenoga rješavanja.

- Programiranjem razvijamo sistematično i interdisciplinarno razmišljanje međusobno povezujući mnoštvo informacija. Čak i pogreške koje nam se pojavljuju prilikom pisanja linija koda, doprinose aktivnom učenju i izgradnji samopouzdanja. A ono što učenike veseli - programiranje igrica, nosi svoje prednosti u smislu razvoja emocionalne inteligencije, komunikacijskih vještina, kreativnosti i inovativnosti - kaže profesorica informatike u Gimnaziji Vukovar Sanja Pavlović Šijanović, te dodaje - stoga, nema razloga da ne počnemo stvarati programiranjem!

Prošle školske godine po prvi puta smo se i mi uključili u događanje pod nazivom Europski tjedan programiranja (#CodeEU) kojega provode volonteri koji promiču programiranje u svojim zemljama kao ambasadori tjedna programiranja i organizirali niz događanja u okviru izazova CodeWeek4All. Tijekom Tjedna programiranja u svim provedenim aktivnostima sudjelovalo je oko 200 učenika što je više od 50% stope sudjelovanja, te je naša škola uspješno savladala zadani izazov i zasluženo dobila Potvrdu o izvrsnosti u programerskoj pismenosti, ispričao je ravnatelj Šijanović.

- Ove školske godine, odlučili smo ponovno prihvatiti izazov i prijavili smo svoja događanja - naglašava Šijanović.

Bilo je tu za svako odjeljenje po nešto.  

- Učenici su učili programsku sintaksu i konstrukcije u Pythonu ili JavaScriptu (po osobnom izboru) kroz CodeCombat igru pri čemu počinju od najjednostavnije razine igre, a svaka nova od njih zahtijeva kompleksnije radnje i kodove. Programirajući  igricu istraživali su program i njegove mogućnosti, zabavljali se i učili, otkrivali nove načine rješavanja problema i razmišljali izvan okvira. U početnoj micro:bit radionici učili smo pseudojezik i usvajali  pojmove: varijabla, operatori (logički, aritmetički, operatori uspoređivanja), redoslijed izvršavanja operatora, funkcije te naredbe programske strukture grananja i ponavljanja. Rješavali smo zadatake  za koje je trebalo osmisliti algoritam, a potom algoritam zapisati naredbama pseudokoda uporabom micro:bit blok sučelja - ispričala je Pavlović Šijanović.
Microbit-radio-veza-1
Micro bit radio veza

- Uz RoboBlockly (http://roboblockly.ucdavis.edu/coding2/c1.php učenici su se upoznali s ključnim elementima programa pisanih u C / C + +. Sučelje podsjeća na sučelje micro:bita te su učenici mogli uspoređivati ova dva vizualna načina programiranja. (https://makecode.microbit.org/) Kodirali smo i dekodirali koristeći QR kodove. QR kodovi (engl. Quick response = brzi odgovor) su tip dvodimenzionalnog koda. QR kod sastoji se (najčešće) od crnihkvadrata i pravokutnika raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. QR kodove može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu (ponekad Internet veza nije potrebna) koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova. Učenici su ponavljali nastavne sadržaje i odgovarali na postavljena pitanja nakon što su dekodirali sadržaj, (http://www.qr-code-generator.com/) a kodirane odgovore  putem edukativne društvene mreže Yammer, potom, dijelili sa drugim učenicima - pojasnila je profesorica Pavlović Šijanović.

EU-Code-Week-uz-RoboBlock-1
EU Code Week uz RoboBlock

Dodala je i kako su izrađivali materijalne i online plakate/infografike vezane uz događanja u sklopu Europskog tjedna programiranja i iz područja programiranja, a izrađene plakate postavili su u predvorju škole.

- U sklopu napredne radionice: Micro:bit, kreiralismo društvene igre poput Krtičnjaka, Kamen-Papir-Škare, Križić-Kružić te su učenici, stvarajući ih i u konačnici igrajući ih, usvajali i stjecali brojna znanja i vještine ne samo vezane za informatička, programerska područja, već i znanja i vještine iz područja komunikacije i kolaboracije. Razlozi uporabe BBC micro:bita u nastavi leže u njegovoj edukativnoj svrsi ali i u njegovoj mogućnosti da inspirira i potakne učenike na stvaranje kreativnih rješenja problemskih situacija ih svih predmetnih područja. Scratch je vizulani programski jezik (https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tip_bar=home) u kojem se rabe naredbene strukture u obliku grafičkih programskih blokova, pa se na taj način eliminira mogućnost sintaksnih pogrešaka. Kroz izradu igri, kvizova i čestitki učenici su ponovili svoje razumijevanje koncepta petlji, odlučivanja, varijabli i toka programa - ispričala je.

Profesorica Pavlović Šijanović je naglasila kako su računa vodili i o najmlađim učenicima.

Minecraft-1
Minecraft za najmlađe učenike

- I kakav bi to Tjedan programiranja bio bez Minecrafta? Najmlađi učenici su upoznavali programiranje, stvarajući i igrajući Minecraft Designer i Minecraft Adventurer gdje su se kroz zabavan način upoznavali s osnovnim pojmovima i algoritamskim konstrukcijama koje se koriste u području programiranja. Po završetku, bili su i nagrađeni isprintanim certifikatima. https://code.org/minecraft Bilo je to puno aktivnosti, uloženog truda, rada, učenja i igre. Svaki dan u tjednu obilježile su nove radionice i sva odjeljenja obuhvaćena su nekom od navedenih aktivnosti. Vjerujemo kako ćemo i ove godine osvojiti Potvrdu o o izvrsnosti u programerskoj pismenosti i pokazati da nismo slučajno Microsoft Showcase i e-Škola - kaže Pavlović Šijanović.

Osnovna ideja svih provedenih aktivnosti bila je približiti i olakšati prve korake prilikom uvođenja djece u apstraktni svijet programiranja ali i olakšati učenje pri usvajanju novih znanja i vještina kako bi što više razvili fleksibilno problemsko razmišljanje koje će im biti nužno za život u 21. stoljeću jer upravo snalaženje u novim situacijama, prepoznavanje i kreativno i inovativno rješavanje problema danas su najtraženije vještine kada je u pitanju zapošljavanje.

Certifikat-1
Certifikat

- Tehnologija brzo napreduje i naši učenici moraju biti kognitivno fleksibilni i sposobni za problemsko razmišljanje kako bi mogli pratiti i ravnopravno savladavati sve zahtjevnije izazove na tržištu rada. Dosadašnje aktivnosti, sudjelovanja i postignuća naših učenika pokazuju da smo na dobrom putu jer i formalnim obrazovanjem nastojimo motivirati i osposobiti svakog učenika za cjeloživotno učenje kako bi bio u mogućnosti razvijati i koristitisvoj kreativni potencijal i u konačnici preuzeti odgovornost za svoj život i ostvarenje svojih ciljeva -zaključio je ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović.

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=vUTPS8Sjr5E&t=89s

Pročitano 1030 puta
Ocijeni sadržaj
(9 glasova)
Objavljeno u Zanimljivosti

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Vijesti u slici

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je kako je od Udruge Čuvari slavonske tradicije iz Donjeg Miholjca zaprimilo...
Vukovarskim poduzetnicima putem Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osigurano je 7 milijuna kuna...
U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar svečano je predstavljena knjiga "Kultura sjećanja između emocija i...
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare ispred vukovarskog Vodotornja  na kojoj je...
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju te tom...
Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Majda Burić sa suradnicima posjetila je tvrtku "Borovo" gdje...
Potaknuti porastom potražnje za turističko ugostiteljskim djelatnicima, ali i kontinuiranim padom broja upisanih...
Suncokret ruralnoga turizma Hrvatske u kategoriji vinski turizam za prošlu godinu, brončana povelja, pripao je...
Članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Ivana Penave ocijenili su sramotnim da je po novoj presudi Žalbenog...
Nakon što su tokom dana posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Spomen-dom Ovčara i Memorijalno...
Od 16. do 18. siječnja vaterpolisti splitskog Jadrana u posjetu su Vukovaru te su gosti vaterpolskog kluba Vukovar....
Spomen-obilježje s pločom Velimiru Đereku Sokolu koje se nalazilo u ulici Sajmište premješteno je i...
U našem su gradu podom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske održana brojna...
„Žetva u polju otrova“ naziv je knjige koju su u Župnom pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru...
Povodom obilježavanja 26 godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20 godina od završetka mandata...
Povodom 26. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice dovršetka mirne reintegracije...
Nastavljeno je prvenstvo u Prvoj hrvatskoj košarkaškoj ligi, košarkaši Borova prvu utakmicu...
Nakon blagdanske stanke nastavljeno je natjecanje u Drugoj hrvatskoj košarkaškoj ligi Istok utakmicama 9....
U dvorcu Eltz u Vukovaru održava se konferencija 20 godina mirne reintegracije iz perspektive civilnoga društva.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je tvornicu Borovo gdje se sastala s predsjednicom...
Na današnji dan, 15. siječnja prije 26 godina neovisnost Republike Hrvatske zajedno su priznale...
U okviru projekta Upoznaj svoju zemlju, koji provode Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske te...
Nakon ponovljenog drugostupanjskoga postupka po nalogu Ustavnog suda Republike Srbije, Žalbeni sud u Beogradu donio je...
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima primio je izaslanstvo Grada Kutine predvođeno gradonačelnikom...
U sklopu programa Europske unije "Unapređenje pismenosti temelj cjeloživotnog učenja" Ekonomska škola u...
Na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu danas je trebala biti održana glavna rasprava u predmetu Lovas, no...
Plivačka reprezentacija Hrvatske na zimskim je pripremama na Plivalištu Vukovar te u Vukovaru boravi od 2 do...
U Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je stručni simpozij kojim je obilježena 20. obljetnica povratka zdravstvenih...
U vukovarskoj Gradskoj vijećnici gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za novinare  na temu "Novi...
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je rješavanje problema lista čekanja uvođenjem u sve bolnice...

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija