NAJNOVIJE
Vukovarsko-srijemska županija 11. studenoga obilježava svoj dan

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije koji se tradicionalno obilježava  11. studenoga,  na blagdan svetoga Martina, njenog zaštitnika u Otoku je održana sjednica Županijske skupštine kojoj su nazočili izaslanici državnog vrha, gosti iz Velikopoljske regije iz Poljske, hrvatskih  županija i gradova, predstavnici vojske i policije, crkveni veledostojnici, čelnici naše županije, njenih gradova i općina te ostali predstavnici javnog, kulturnog i društvenog života. Uvodno je prikazan dokumentarni film "Srijem i Slavonija protkani zlatom", na kojem su predstavljeni dosadašnji uspjesi i mogućnosti razvoja županije, a goste su prvo pozdravili predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je zrazio zadovoljstvo učinjenim u proteklom razdoblju naglašavajući kako je iz EU fondova povučeno 2,8 milijardi kuna, a u posljednjih godinu dana zaposlenost je porasla 8 posto.

-Moramo jednostavno nastaviti ovim putem i u poljoprivredi, drvnom sektoru, turizmu, razvoj obnovljivih izvora energije, uz praćenje školstva, zdravstva, socijale…što činimo i danas.  Međutim, nisam zadovoljan realizacijom državnih projekata, posebno infrastrukturnih na našem području, koji znače život ovdašnjem gospodarstvu, a to su sanacija željezničke pruge i posebno pravca Zagreb-Tovarnik, ulaganje u aerodrom Klisu, ulaganje u unutarnje plovne putove i u cestovni promet - rekao je Galić dodajući da iduće godine, dok Hrvatska predsjeda Vijećem EU i Dunavskom strategijom, treba učiniti sve kako bi se ti infrastrukturni projekti počeli ostvarivati. Kao najvažnije projekte istaknuo je Agrocentar Cernu, vrijedan 30 milijuna kuna, Drvnotehnološki centar, vrijedan 25 milijuna kuna, i dva aktualna projekta natapanja za 3000 hektara, vrijedna gotovo 200 milijuna kuna.  
-Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem"  je jako dobar i predlažem da se u sljedećemu financijskom okviru od 2021. do 2027. donese poseban operativni program za pet slavonskih županija te da se organizacija Hrvatskih šuma spusti na razinu slavonskih županija jer bi mogle bolje i kvalitetnije upravljati sirovinom – zaključio je župan.

Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik Mladen Karlić u svom je govoru naglasio kako je jedna od najboljih demografskih mjera otvaranje radnih mjesta.
-To mora biti naš zajednički, nacionalni, strateški interes. Zahvaljujući našim prirodnim bogatstvima Vukovarsko srijemska županija mora postati  centar prehrambene industrije, ali i proizvodnje visokotehnoloških industrijskih proizvoda naslonjenih na našu tradiciju, bogatstvo  i iskustvo – rekao je dr Karlić.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar državne imovine Mario Banožić  uručio je tabularne isprave kojima je Osnovna škola Siniše Glavaševića u Vukovaru stekla vlasništvo nad školskim dvorištem, sportskom dvoranom i igralištem, ukupne površine 10.734 četvorna metra, Dom učenika Vukovar vlasništvo nad zgradom doma i sportskim igralištem površine 5295 metara četvornih, a općine Nuštar i Babina Greda vlasništvo nad društvenim domovima.
-Ništa od ovoga ne bi bilo da nismo izmijenili Zakon o upravljanju državnom imovinom te da nema suradnje i otvorene komunikacije s jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Sva mjesta, posebno ona zapuštena obvezuju nas na ozbiljnost i realne odluke. Svim našim aktivnostima želimo pridonijeti demografskoj reanimaciji, otvaranju novih radnih mjesta i ostanku ljudi u Slavoniji - rekao je ministar Banožić.

Nazočne je pozdravio i zamjenik maršaleka (župana) prijateljske Velikopoljske regije Wojciech Jankowiak koji je rekao da se 11. studenoga u Poljskoj slavi Dan neovisnosti i da je to prvi puta da se na taj datum nalazi izvan svoje države.  Podsjetio je na sličnu povijest dvije zemlje te izrazio nadu u još bolju suradnju.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena i ovogodišnja priznanja Vukovarsko-srijemske županije. Počast županije posmrtno je dodijeljena hrvatskom branitelju Robertu Zadri za iznimnu ljubav, hrabrost i doprinos u Domovinskom ratu.
- Ovo  priznanje cijeloj obitelji Zadro znači jako puno, a posebice našoj majci koja je uvijek govorila kako je Robert u očevoj sjeni. Ovo je dokaz da nije zaboravljen – rekao je Robertov brat Tomislav Zadro.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su efendiji Idrizu Bešiću za izniman doprinos međuvjerskoj suradnji i društveno-političko djelovanje i Danijelu Rehaku za izniman doprinos u Domovinskom ratu, obnovi Vukovara i istraživanju ratnih zločina.
-Drago mi je da je naš rad prepoznat jer već dvadeset godina istražujemo ratne zločine, ali i pokušavamo razvijati ratni turizam – rekao je Rehak.

Nagradu za iznimna postignuća u znanosti i visokom obrazovanju dobio je dr. Vladimir Karabalić, za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata i njihovim obiteljima Vladimir Zlatarić, za promicanje tehničke kulture Anka Remenar te za unaprjeđenje prometne kulture policajac Branko Grebenc - Luis.

Povelju Županije dobili su tvrtka BJELIN OTOK d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, tvrtka ŠIŠKA d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, tvrtka MULTINORM d.o.o. za doprinos razvitku gospodarstva, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar za izuzetna ostvarenja u području kulture i znanosti, Nogometni klub BORAC Drenovci   povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Športski nogometni klub „SLOGA“ Račinovci povodom obilježavanja 90 godina postojanja i doprinos razvitku športa, Veterinarska stanica d.o.o. Županja povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada te Hrvatski radio Županja povodom obilježavanja 50 godina uspješnog rada.

-Ovo nam je dokaz da osim naših sugrađana i sugrađani iz cijele županije cijene naš rad i ovim im se putem zahvaljujem na tome - rekla je ravnateljica Hrvatskog doma Ivanka Miličić.

Prije svečane sjednice kod spomen-obilježja poginulim zrakoplovcima i braniteljima vijence su položila državna izaslanstva, predstavnici Hrvatske vojske, policije i prijateljske Velikopoljske regije iz Poljske te vukovarsko-srijemsko i otočko izaslanstvo, a u crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je sveta misa.

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 18:20)
Osijek – Enna Vukovar 0:3

Superliga za odbojkašice

U petom kolu Superlige za odbojkašice, Enna Vukovar je u gostima pobijedila Osijek 3:0. Rezultat po setovima 25:20, 25:18 i 25:14. U ostalim susretima Poreč – Olimpik 3:0, Marina Kaštela – Brda 3:0 i Rijeka Croatia osiguranje – Split 3:0.

Poredak:

 1. Rijeka CO 13

 2. Marina Kaštela 11

 3. Enna Vukovar 10

 4. Brda 6

 5. Osijek 5

 6. Poreč 5

 7. Split 5

 8. Olimpik 5

U sljedećem kolu sastaju se: Olimpik – Split, Enna Vukovar – Rijeka CO, Brda – Osijek, Poreč – Marina Kaštela.

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:55)
Borovo – Brod 38:31

2. Hrvatska rukometna liga Istok

Do novih su bodova došli rukometaši Borova pobjedom nad Brodom. Prijelomni dio utakmice bio je kod rezultata 5:5 kada Borovo postepeno povećava gol razliku koja je u jednom trenutku iznosila + 8, odnosno 18:10. Na odmor se odlazi rezultatom 21:16. Gosti su na početku drugog poluvremena zaprijetili i smanjili na 21:18, no domaći igrači nisu dozvolili više i ostvarili su sigurnu pobjedu od 7 golova prednosti 38:31. Strijelci za Borovo bili su: Marin Vuković, Neven Radojević i Marko Naletilić po 7 pogodaka,  Ivan Pinjuh 6, Renato Luketić 4, Josip Žulj 3, Mario Tuša 2, Josip Alduk i Ivan Radojević po1 pogodak. Najbolji strijelac utakmice bio je gostujući igrač Ivan Rašic s 9 pogodaka

Rezultati 6. kola: Osijek 2 – Slatina 29:29, Đakovo – Nexe 2 30:28, Nova Gradiška – Županja 30:33, Osijek Feniks – Valpovka 24:30.

Poredak:

 1. Slatina 10

 2. Nexe II 9

 3. Đakovo 8

 4. Nova Gradiška 8

 5. Osijek II  7

 6. Borovo 6

 7. Županja 4

 8. Valpovka 4

 9. Feniks 2

 10. Brod 2

Parovi 7. kola: Županja – Borovo, Valpovka – Nova Gradiška, Nexe 2 – Feniks Osijek, Slatina – Đakovo, Brod – Osijek 2.

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:51)
1. Turnir rekreativne odbojke za žene "Odbojkaško srce za Vukovar"

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., 9. Rujna 2019. godine, održan je 1. turnir rekreativne odbojke za žene „Odbojkaško srce za Vukovar“, u organizaciji Udruge branitelja i građana „Victoria“ Vukovar te pod pokroviteljstvom Grada Vukovara, J. U. Memorijalni centar Domovinskog rada Vukovar te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Turnir je bio međunarodnog karaktera i okupio je osam ekipa iz Republike Hrvatske te jednu iz Bosne i Hercegovine. Sudjelovale su ekipe iz: Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Nove Gradiške, Velike, Zagreba, Splita i Odžaka. Nakon pozdravnih riječi domaćina te službenog otvorenja turnira od strane gospodina Josipa Paloša, izaslanika gradonačelnika grada Vukovara, odigrano je 15 utakmica.

Na treće mjesto plasirala se ekipa HAOK Dubrava iz Zagreba dok su se za pobjednika turnira borile ekipe Legice iz Osijeka i ekipa SRU „Živim sport“ iz Slavonskog Broda, a koja je u konačnici nakon tri intenzivna seta na kraju osvojila turnir.

Kao uspomenu na zajedničko sportsko druženje, svim sudionicima uručene su zahvalnice i prigodne utješne te glavne nagrade.

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:47)
Tompojevci - Dunav 2:6

3. Županijska nogometna liga Nogometnog središta Vukovar

Rezultati 9. kola: Tompojevci – Dunav 2:6, Rusin – Mohovo 2:3, Lipovača – Mladost 3:3.

Poredak:

 1. Mohovo, Mohovo 20

 2. Dunav, Sotin 16

 3. Tompojevci, Tompojevci 15

 4. Rusin, Mikluševci 12

 5. Sloga, Pačetin 8

 6. Mladost, Svinjarevci 4

 7. Lipovača, Lipovača 2

Parovi 10. kola: Mladost – Rusin, Mohovo – Tompojevci, Dunav – Sloga (P).

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:45)
Bršadin, jesenski prvak

2. Županijska nogometna liga Nogometnog središta Vukovar

Rezultati 9. kola: Lovas – Hajduk (T) 0:3, Mitnica – Radnički 3:0, Sokol – Sremac 0:6, Bršadin – Sloga 3:1.

Poredak:

 1. Bršadin, Bršadin 24

 2. Mitnica, Vukovar 16

 3. Hajduk, Tovarnik 15

 4. Hajduk, Bapska 15

 5. Radnički, Vukovar 12

 6. Sremac, Ilača 10

 7. Sloga, Borovo 8

 8. Lovas, Lovas 6

 9. Sokol, Berak -1

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:44)
Croatia - Vidor Matijević 4:0
 1. Županijska nogometna liga Vukovarsko-srijemska

Rezultati 14. kola: Tomislav – Borac 4:1, Croatia – Vidor Matijević 4:0, Vrbanja – Slavonac (G) 3:0, Mladost (V) – Posavac 3:3, Negoslavci – Fruškogorac 6:2, HAŠK Sokol – Slavonija 2:1, Jadran – Sinđelić 4:0, Frankopan – Budućnost 5:4.

Poredak:

 1. HAŠK Sokol, Stari Jankovci 36

 2. Tomislav, Cerna 25

 3. Frankopan, Rokovci-Andriješevci 24

 4. Slavonija, Soljani 22

 5. Budućnost, Šiškovci 22

 6. Negoslavci, Negoslavci 20

 7. Croatia, Bogdanovci 18

 8. Fruškogorac, Ilok 18

 9. Posavac, Posavski Podgajci 18

 10. Mladost, Vođinci 18

 11. Vrbanja, Vrbanja 17

 12. Jadran, Gunja 17

 13. Borac, Drenovci 17

 14. Vidor Matijević, Srijemske Laze 16

 15. Slavonac, Gradišze 16

 16. Sinđelić, Trpinja 10

Parovi 15. kola: Budućnost – Tomislav, Sinđelić – Frankopan, Slavonija – Jadran, Fruškogorac – HAŠK Sokol, Posavac – Negoslavci, Slavonac (G) – Mladost (V), Vidor Matijević – Vrbanja, Borac – Croatia.

(Ponedjeljak, 11 Studeni 2019 14:41)

Mozaik 8 ponedjeljak, 28. 01. 2019.

Dinka Čorkalo Biruški, profesorica je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i voditeljica istraživanja pod nazivom - Integracijski procesi većine i manjine u etnički mješovitim zajednicama: Uloga međuetničkog kontakta, percipirane prijetnje i socijalnih normi.

Posebno se osvrnula na istraživanje u Vukovaru i okolici.

Posjetili smo i Savez Rusina RH kojeg je nedavno posjetio student iz Japana Kaname Okano koji studira rusinski jezik u Novom Sadu.

Emisiju uređuje i vodi, Jasenka Vrdoljak

Pročitano 241 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Mozaik 8 28.siječnja 2019.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija