NAJNOVIJE
U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan Dan otvorenih vrata posebnih odjela

U Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša u Vinkovcima održan je Dan otvorenih vrata posebnih odjela.

Učenici i djelatnici škole priredili su prigodnu priredbu na kojoj su pokazali što su u prethodnom razdoblju učili i naučili. Pripremili su razne recitacije, nastupe u kostimima, prigodne pjesme i slično.

Ispred Grada Vinkovaca obilježavanju je nazočio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić koji je naglasio kako je ova škola jedna od primjera stručnog, kvalitetnog i predanog rada.
- Ovo je prilika da se uvjerimo u vještine učenika, ali i da vidimo što su nam pripremili i što su sve uvježbavali za veliki nastup koji su dugo iščekivali i vjerujem kako će biti odlični – rekao je uoči početka priredbe Romić.

Prema riječima ravnatelja Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Vinkovci Daria Draguna posebne odjele ove škole trenutno pohađa 61 učenik, ukupno imaju 13 razrednih odjela, 8 skupina, 5 kombiniranih razrednih odjela i 1 produženi stručni postupak, a imaju i 8 učenika na nastavi u kući koji se školuju u dva programa. 
- U školu dolaze i učenici s bivšeg područja općine Vinkovci, od Vinkovaca prema Županji - rekao je Dragun te pojasnio kako su u prostore posebnih odjela škole, u zadnjih nekoliko godina, uložena značajna sredstva, što im je olakšalo rad.
- Zajedno s Gradom i Županijom prije dvije godine završili smo uređenje tri učionice, male dvorane i radionice, ugradili lift, tako da trenutno imamo otprilike 80% potrebitih kapaciteta za odrađivanje nastave – naglasio je Dragun.

 

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 15:00)
Jučer prijavljene tri provale

Jučer, 24. travnja, policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske prijavljene su tri provale, priopćeno je iz policije.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 14:36)
U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:53)
Toni Milun sutra će u Vukovaru održati predavanje za mlade na temu financijske pismenosti

U oranizaciji Grada Vukovara, sutra u Hrvatskom domu Vukovar gostuje nagrađivani profesor matematike i financijski vloger Toni Milun koji će održati predavanje i radionicu na temu financijske pismenosti za mlade, a u okviru projekta „Obogti se znanjem”.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 13:03)
U Vukovaru odigrana "Tri praščića" beogradskog kazališta "Veliki mali princ"

U organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog vijeća općina Vukovar, u Srpskom domu u Vukovaru odigrana je predstava „Tri praščića” u izvođenju kazališta „Veliki mali princ” iz Beograda.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:59)
Vježbali u središtu Vukovara

U organizaciji Udruge za rekreaciju „Fit Infinity Fitness”, a u suradnji s udrugom Djeca za bolji svijet i pod pokroviteljstvom Grada Vukovara jučer je u našem gradu održan sat vježbanja, povodom Svjetskoga dana činjenja dobrih djela. U pješačkoj zoni u središtu Vukovara vježbale su članice ove udruge iz skupine 55 +, djeca vukovarskih dječjih vrtića, ali i zainteresirani građani.

- Cilj je ovoga događaja promicanje zdravlja i organizirali smo ga u okviru našega projekta „Vježbanjem s osmjehom do zdravlja”, a fotografije s ovog događaja odaslane su u 110 zemalja svijeta jer je naša suradnička udruga Djeca za bolji svijet dio svjetske organizacije inicijatora i pokretača Svjetskoga dana činjenja dobrih djela Good Deeds Day kojim povdom smo se i okupili u ovoj aktivnosti – pojasnila je Sanja Manojlović, predsjednica udruge „Fit Infinity Fitness”.

U ime Grada Vukovara satu vježbanja nazočio je pročelnik Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je istaknuo podršku gradske uprave ovakvim događajima, posebice jer ovaj promiče s jedne strane zdravlje, a s druge činjenje dobrih djela.

- Uvijek ukazujemo na važnost vježbanja i bavljenja sportom, međutim rekreacija poput ove je također sastavni dio zdravoga života među svim generacijama. Stoga i podržavamo događaje i udruge kojima je cilj promicanje zdravlja, kako u rekreativnom tako i u sportskom smislu. Također, danas smo dio i obilježavanja Svjetskoga dana činjenja dobrih djela što nam je posebice drago – istaknuo je Dimić.

Diljem svijeta ovaj se dan obilježava 14.travnja ili bilo koji drugi dan tijekom tog mjeseca.

Sat vjezbanja 2 FIF 2024

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 11:39)
Sindikat umirovljenika Hrvatske prikupio 33 540 potpisa za peticiju „Veće mirovine odmah!

Peticiju „Veće mirovine odmah!“ Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) pokrenuo je 28. veljače, a u mjesec i pol dana prikupljeno je 33 540 potpisa. Predsjednica ovoga sindikata Jasna A.Petrović u priopćenju tim povodom ističe da je riječ o zavidnoj brojci posebice jer su se potpisi prikupljali u predizborno vrijeme kada je pažnja cjelokupne javnosti bila usmjerena na političke stranke.

(Četvrtak, 25 Travanj 2024 10:44)

Vremeplov: 1991. raketirani Banski dvori

JNA raketirala Banske dvore u Zagrebu JNA raketirala Banske dvore u Zagrebu Foto: HRT

7. listopada je 280. je dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 85 dana. 

• 1571. – Velika flota 'Svete lige', sačinjena od španjolskog, mletačkog, đenovskog i malteškog, te brodovlja Svete Stolice i Savojskoga kneževstva, u bitci kod Lepanta, preciznije kod Patrasa u jugozapadnoj Grčkoj, nanijela je težak poraz turskoj floti. Formiranje kršćanske koalicije potaknuo je papa Pio V. kako bi pomogao ciparskom gradu Famagosti koji su opsjedali Turci. Obje strane su raspolagale podjednakim brojem brodova, no kršćanskoj floti pobjedu je osigurao više nego duplo veći broj topova te  bolja oprema. Nakon pet sati borbe Turci su ostali bez polovice brodova i oko 25 tisuća vojnika i mornara te su napustili bojište što je označilo kraj njihove premoći na istočnom Sredozemlju. Bitka kod Lepanta bila je najveća pomorska bitka od one održane kod Akcija, te posljednja u kojoj su se sukobile galije, a u njoj su sudjelovale i hrvatske galije i pomorci s Cresa, Krka, Raba, Hvara, te iz Šibenika i Trogira.

• 1865. - U Zadru svečano otvoreno Novo kazalište, srušeno nakon Drugog svjetskog rata

• 1879. – Njemačka i Austro-Ugarska sklopile su 'Dvojni savez protiv Rusije', odnosno sporazum kojim se obvezuju na uzajamnu pomoć u slučaju ruskog napada. Pozadina saveza bilo je strahovanje da će zbog austrijsko-ruskog rivalstva na Balkanu doći do raspada Austro-Ugarske Monarhije te da će Rusija pomagati Francusku pri mogućem napadu na Njemačku. Potpisivanjem Dvojnog saveza, kojeg su potpisnice poštivale sve do kraja 1. svjetskog rata, prestao je postojati raniji Trojni savez u kojem je uz Njemačku i Austro-Ugarsku bila i Rusija.

• 1959. - Sovjetska sonda 'Luna 3' na Zemlju je poslala prve fotografije tamne strane Mjeseca. Iako prilično loše kvalitete za današnje standarde, fotografije su nakon objave u medijima pobudile veliko zanimanje svjetske javnosti, a nakon obrade pomoću njih je napravljena prva karta tamne strane Mjeseca na kojoj su tom prilikom imena dobila Mare Moscovrae  ili Moskovsko more i Mare Desiderii  ili More žudnje.

• 1970. - Novi predsjednik Bolivije postao je lijevo orijentiran general Juan Torres Gonzales.

• 1976. - Nakon smrti Mao Tse-tunga 9. rujna na mjestu predsjednika Partije, a time i NR Kine, naslijedio ga je Hua Guofeng. Kult ličnosti koji je započeo za Maovog života u Kini je nastavljen i nakon njegove smrti. Dok ga se u Kini smatra najvećim nacionalnim junakom, u ostatku ga svijeta, pogotovo među antikomunističkom javnošću, smatraju jednim od najvećih zlotvora 20. stoljeća.

• 1985. – Četvorica članova Palestinske oslobodilačke organizacije (PLF) oteli su talijanski putnički brod 'Achille Lauro' koji je plovio iz Aleksandrije u Port Said. Otmičari su zahtijevali oslobađanje 50 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora. Nakon što im je odbijeno uplovljavanje u sirijski Tartus članovi PLF-a su ubili invalida Leona Klinghoffera, Amerikanca židovskog porijekla i bacili tijelo u more. Nakon dva dana pregovora otmičarima je dopušteno da napuste brod i ukrcaju se na egipatski avion, no američki predsjednik Ronald Reagan je naredio da ga se prisilno prizemlji na Siciliji. Talijanske vlasti su tada u NATO-ovu bazu pred američke marince poslali karabinjere što je do danas ostala najveća diplomatska kriza između te dvije zemlje. Od petorice Palestinaca upletenih u napad četvorica su osuđena i odslužila dugogodišnje robije u Italiji, a vođa Abu Abbas je 2003. uhvaćen u Iraku gdje je niti godinu kasnije umro u američkom zatvoru, navodno prirodnom smrću

• 1991. – Banske dvore, tadašnje sjedište ureda Predsjednika i Vlade RH raketirali su zrakoplovi JNA u pokušaju atentata na predsjednika države Franju Tuđmana, predsjednika predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Antu Markovića. Sva trojica predsjednika su preživjela, ali zgrada je pretrpjela znatna materijalna oštećenja. Raketiranje je bio povod da Sabor Republike Hrvatske već sljedeći dan donese Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, kojom je Republika Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

• 2000. - Nakon svrgavanja Slobodana Miloševića, Vojislav Koštunica priseže za predsjednika Srbije i Crne Gore

• 2001. – Američka je vojska pod kodnim imenom 'Enduring Freedom' započela invaziju na Afganistan. Amerikanci su uz britanske saveznike, čija se istovjetna operacija zvala 'Herrick', tim činom otpočeli lov na Osamu bin Ladena za kojeg su tvrdili da je odgovoran za napade 11. rujna iste godine. Jedini 'uspjeh' invazije bilo je svrgavanje talibana, no to je plaćeno s najmanje 45 tisuća civilnih žrtava i potpunim uništenjem onoga što je od Afganistana ostalo nakon višegodišnjeg građanskog rata koji je tu zemlju zahvatio nakon kraja prijašnje brutalne sovjetske invazije.

• 2002. - od nogometa se na Maksimiru oprostio legendarni kapetan Vatrenih, Zvonimir Boban.

• 2006. - Ubijena ruska novinarka Ana Politkovskaja.

Na današnji dan su rođeni

Na današnji dan 1885. rođen je danski fizičar Niels Bohr, jedan od utemeljitelja moderne atomske fizike i dobitnik Nobelove nagrade.

Nacistički zločinac Heinrich Himmler, zapovjednik SS-a i Gestapa te jedan od osnivača koncentracijskih logora i organizator holokausta rođen je 1900. godine.

Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, uz Mandelu jedan od najpoznatijih boraca protiv Apartheida te dobitnik Nobelove nagrade za mir, rođen je 1931.

Njemačka novinarka Ulrike Meinhof, jedna od osnivačica i glavnih ideologa militantne ljevičarske organizacije 'Rote Armee Fraktion' (RAF), po njoj poznate i pod nazivom 'skupina Baader-Meinhof', rođena je 1934. godine.

 Bivši ruski obavještajac, šef jedne od službi nasljednica KGB-a, te predsjednik Rusije Vladimir Putin, rođen je 1952. godine.

Američka glumica i pjevačica Toni Braxton, dobitnica čak šest Grammyja i brojnih drugih nagrada rođena je 1967. godine.

Na današnji dan su umrli

•             336. - papa Marko

•             1791. - Franjo Pejačević, hrvatski povjesničar i teolog

•             1849. - Edgar Allan Poe, američki književnik

•             1913. - Ivan Banjavčić, hrvatski političar i dobrotvor

•             1987. - Ivica Belošević, hrvatski nogometaš

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj.

Pročitano 1200 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija