NAJNOVIJE
U Bošnjacima otkriven spomen križ ubijenima i nestalima u tri rata

U subotu 8. svibnja 2021. godine u Bošnjacima otkriven je spomen križ u spomen na poginule i nestale Bošnjačane u Prvom i Drugom svjetskom ratu te Domovinskom ratu. 

U Prvom svjetskom ratu poginulo je ili nestalo 105 mještana Bošnjaka, u Drugom svjetskom ratu 569, a u Domovinskm ratu 14 Bošnjačana, ukupan je broj 688 poginulih mještana Bošnjaka.

Tim su povodom podno Spomen križa vijence položila i svijeće upalila brojna izaslanstva među kojima i članovi obitelji i rodbine žrtava, općinskih i županijskih vlasti te državno izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Marijom Banožićem, ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predsjednicom Saborskog odbora za poljoprivredu Marijanom Petir.

Načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić pozvao je mještane Bošnjaka da čuvaju hrvatsku domovinu.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je kako se danas umjesto puškom za bolju budućnost hrvatske države bori pameću, radom, zalaganjem i trudom.
- Zločinci moraju odgovarati za ove zločine, a nestale se mora pronaći kako bi mogli nastaviti izgrađivati Hrvatsku na zdravim temeljima - poručio je Galić.

Članovima obitelji i rodbine poginulih i nestalih iz Domovinskog rata uručene su zahvalnice i plakete.

U izjavi novinarima nakon odavanja počasti, ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je Slavonija prošla kroz mnoge ratove, ali je uspjela sačuvati vlastiti identitet.

- Danas smo sigurni u svojoj državi i moramo sve učiniti kako bi tu državu očuvali i sačuvali i za buduće naraštaje, kako žrtva onih koji su za nju dali živote ne bi bila uzaludna -poručio je Banožić.

(Subota, 08 Svibanj 2021 14:18)
U Vukovaru se održava regata Sv. Filipa i Jakova

Hrvatski veslački klub Vukovar organizira 17. regatu kupa „Miljenka Finderlea“, pod nazivom regata „Sv. Filipa i Jakova“. Program je počeo u 12:00 sati polaganjem vijenaca ispred spomen križa na ušću Vuke u Dunav gdje je odana počast svim nestalim i poginulim, braniteljima grada Vukovara i članovima Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar. - Ovo je 17. po redu regata Sv- Filipa i Jakova, ujedno i druga regata kontinentalnog kupa Miljenka Finderlea. Naši, ali ostali veslači su željni regata i natjecanja obzirom da ih niti prošle godine nije bilo, a ove godine su regate rjeđe, tako da smo je mi odlučili održati u nešto manjem broju kako bi nagradili veslače natjecanjem za što treniraju cijele godine. Na regatu je došlo osam klubova iz Karlovca, Zagreba i Osijeka. Ima oko 150 veslača koji će se natjecati u 26 utrka. Natječu se kategorije od mlađih kadeta do seniora – rekao je predsjednik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar Luka Kolar.veslačka regata2

Zadovoljan održavanjem regate je i dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček - Drago mi je da se po 17. puta održava ova regata u organizaciji najstarijeg sportskog kolektiva u gradu Vukovar, Veslačkog kluba Vukovar. Želim čestitati ovim putem organizatorima obzirom da se nalazimo još uvijek u doba pandemije. Drago mi je da dolaze ekipe iz drugih gradova, više uzrasta, različitih kategorija i to samo pokazuje da HVK Vukovar kvalitetno radi, ima kvalitetno vodstvo na ponos svih naših sugrađana. Nadamo se da ćemo nagodinu kada imaju okruglu obljetnicu to proslaviti kako i treba bez ovih mjera kojih se danas još uvijek moramo držati - rekao je Pavliček.

Na regati je nazočio i pročelnik za sport mlade i demografiju Vukovarsko-srijemske županije Mario Meštrović - Vukovarsko-srijemska županija je zadovoljna i ponosna što dugi niz godina financira kao nositelja kvaliteta Hrvatski veslački klub Vukovar. Vjerujem da ćemo i u budućem razdoblju nastaviti suradnju na ovom ako ne i na višem nivou. Isto tako vjerujem da će HVK Vukovar nastaviti dalje raditi s mlađim veslačima i da će biti na ponos cijeloj županiji i svom gradu Vukovaru – Naglasio je Meštrović

Zbog epidemiološke situacije Svečanog otvorenja regate nije bilo. Start utrke je kod Luke Vukovar, a cilj u ravnini Dunavske ulice.veslačka regata3

(Subota, 08 Svibanj 2021 13:39)
TJEDAN HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

Svjetskim danom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji se obilježava u subotu, 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa.

(Subota, 08 Svibanj 2021 12:39)
DIP objavio tehničke upute za izborni dan

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima, maske će u zatvorenim prostorima biti obvezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra - prenosi HINA. 

(Subota, 08 Svibanj 2021 12:17)
RH: 1.342 nova slučaja zaraze koronavirusom, cijepljena svaka četvrta odrasla osoba

U protekla 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježena su 1.342 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 10.705.

(Subota, 08 Svibanj 2021 11:56)
Na COVID-19 u županiji novopozitivne 52 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 52 su nove pozitivne osobe na COVID-19, od kojih je 51 pozitivna na PCR testiranju, a jedna na brzom antigenom testu.

(Subota, 08 Svibanj 2021 09:16)
Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja od 2013. godine kao svjetska inicijativa sa ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda.

(Subota, 08 Svibanj 2021 09:12)
Jasenka Vrdoljak

Jasenka Vrdoljak

Petak, 07 Svibanj 2021 17:35

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima obišao je  južni krak Regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočna Slavonija, točnije područje Cvelferije,  jedino na distribucijskom području Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije na kojem još uvijek nije riješena vodoopskrba vodom iz regionalnog vodovoda.

Petak, 07 Svibanj 2021 15:08

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, potpisao je Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Četvrtak, 06 Svibanj 2021 18:13

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na sjednici Vlade u četvrtak kako smo u fazi intenziviran cijepljenja protiv covida-19, jer se od ovog tjedna očekuje dolazaka značajno većeg broja cjepiva te je pozvao sve koji to nisu učinili da se prijave za cijepljenje.

Četvrtak, 06 Svibanj 2021 18:08

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u četvrtak kako će uputiti apel HZJZ-u da kontaktira lokalne stožere u vezi cijepljenja prosvjetnih radnika, ustvrdivši da ih se dosad niz procijepio, a oko 12 posto ih je preboljelo covid-19, prenosi Hina.

Četvrtak, 06 Svibanj 2021 16:08

U skladu s preporukama Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije i Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije, donosena je Odluka o izmjeni Odluke o načinu održavanja nastave nakon proljetnog odmora školske godine 2020./2021., za školske ustanove kojima je Vukovarsko – srijemska županija osnivač.

Četvrtak, 06 Svibanj 2021 15:54

S ciljem daljeg unaprjeđenja proizvodnje, smanjenja troškova ali i čišćeg i zdravijeg okoliša Vodovod grada Vukovara kreće u realizaciju još jednoga važnoga projekta, a riječ je o projektu izgradnje sunčane elektrane koja će biti ukupna snage 480 kW.

Srijeda, 05 Svibanj 2021 17:35

- U Osijeku je nastavljeno suđenje Dragutinu Hajdu iz Vukovara kojega se tereti da je nakon okupacije Vukovara na Veleprometu, zajedno sa još dvojicom pripadnika paravojske, mučio i ubio dječaka Sinišu Rajkovića 

 - Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je u Gradskoj vijećnici s tvrtkom Cestorad potpisao Ugovor o izvođenju radova na izgradnji šetnice u Ulici Jana Bate u Vukovaru.

- U Hrvatskoj je zabilježeno 2.494 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminula je 51 osoba

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je protiv koronavirusa cijepljeno 19,5 posto odrasloga stanovništva. Za subotu se planira još jedno masovno cijepljenje.

- Nakon 30 mjeseci provedbe Udruga žena Vukovar završila je program Zaželi za Vukovar.

Dnevnik 2 HRV-a, uređuje i vodi Jasenka Vrdoljak

Srijeda, 05 Svibanj 2021 15:31

Na Dan grada Vukovara i njegovih nebeskih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, 03.svibnja, u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar rođena su dva Vukovarca, priopćeno je iz vukovarske gradske uprave.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija