NAJNOVIJE
U Vukovaru do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta, HDZ osvaja 38,71% glasova, DP 28,78%

U Vukovaru je do 22.15 sati obrađeno 5 biračkih mjesta od ukupno 32 (15,63%), a glasovalo je 46,33% birača:

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:20)
Obrađeno 38 posto glasova - HDZ-u 65, koaliciji Rijeke pravde 42, a DP-u 13 mandata

Prema neslužbenim rezultatima koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo na temelju prebrojanih 38,81 posto glasova, HDZ i partneri osvojili su 65 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođene SDP-om 42, a slijede Domovinski pokret s osvojenih 13 mandata, Most 9, Možemo 6, IDS 4 te NPS i Fokus po dva mandata.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 22:03)
Prvi rezultati - 25 posto obrađenih biračkih mjesta - HDZ osvaja 67 mandata

Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41, treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 21:53)
Penava: "Izbori određuju smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca."

Nositelj kandidacijske liste u V. izbornoj jedinici, predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nakon glasovanja izrazio je nadu da će veliki broj građana izaći na ove izbore jer to, kako je rekao, određuje smjer kojim država ide i budućnost svakoga pojedinca.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Izlazna anketa: HDZ-u 58 mandata, Rijekama pravde 44, a DP-u 13 mandata

Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta, a prenosi Hina.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:20)
Zatvorena biračka mjesta

Hrvatski birači birali su saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine, a koga su izabrali trebali bi doznati kasno navečer kada bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) trebalo objaviti izborne rezultate s glavnine biračkih mjesta.

(Srijeda, 17 Travanj 2024 19:13)
Glasovala polovica birača, njih 1, 6 milijuna

Više od polovice hrvatskih birača, 50,6 posto, odnosno njih više od 1, 6 milijuna glasovalo je danas do 16, 30 sati na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

(Srijeda, 17 Travanj 2024 17:13)

Pavliček o dvostrukom pravu glasa pripadnika nacionalnih manjina

  • Četvrtak, Tra 08 2021
  • Piše: 
Marijan Pavliček, klub Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček, klub Hrvatskih suverenista Foto: HRV

U Hrvatskom saboru u srijedu su raspravljene izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima se pooštravaju uvjeti po kojima birači i političke stranke smiju kandidirati osobe za člana predstavničkog tijela, odnosno općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovog zamjenika. Ta se zabrana proširuje na počinitelje svih kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom, obrazložio je u ime predlagatelja,  državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.

Marijan Pavliček (klub Hrvatskih suverenista) upitao je koliko vrijede glasovi pripadnika srpske nacionalne manjine koji imaju opće i posebno biračko pravo, ustvrdivši da je to protivno Ustavu i rezultat koalicije HDZ-a i SDSS-a.

- Unatoč današnjim Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima vladajuća većina je propustila ispraviti nepravdu izglasanu prije četiri mjeseca prihvaćanjem amandmana SDSS-a. Tim amandmanom, koji je danas sastavni dio ovog Zakona, pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa za općinska ili gradska vijeća u jedinicama lokalne samouprave u kojima čine više od 15% udjela u stanovništvu - rekao je Pavliček, pojašnjavajući kako će tako primjerice u Vukovaru, ukoliko na redovnim izborima ne osvoje zakonski zajamčen broj vijećnika, pripadnici srpske nacionalne manjine moći dva puta glasovati i kandidirati se za to isto vijeće, dok je većinskom hrvatskom narodu to onemogućeno.

- Time se Hrvati dovode u neravnopravni položaj u odnosu na srpsku nacionalnu manjinu i postaju građani drugog reda u vlastitoj državi. Zar glas jednog Vojislava Stanimirovića ili pak Srđana Milakovića vrijedi dvostruko više od glasa Marijan Živkovića, oca dvojice poginulih hrvatskih branitelja. Ovakvim Zakonom o lokalnim izborima žrtvuju se Hrvati grada Vukovara, svi branitelji koji danas žive u herojskom gradu. Ovaj zakon je još jedan rezultat političke trgovine HDZ-a i SDSS-a - ističe Pavliček.

Pavliček očekuje do samih lokalnih izbora od Ustavnog suda RH poništenje dijela ovog Zakona, te prihvaćanje njegovog Zahtjeva za Ocjenu ustavnosti, kako bi se po njegovim riječima ova nepravda ispravila.

Nepojmljivo mu je, kaže, da se za tri ruke Milorada Pupovca žrtvuje hrvatski narod, upitavši hoće li nakon izbora oni koji to dopuštaju, imati obraza doći u Vukovar. 

Pročitano 1163 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

HRV

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija