NAJNOVIJE
Mladi Vukovarci treći na Sportskim igrama mladih

U Splitu je održana državna završnica malonogometnog turnira Plazma Sportskih igara mladih.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:52)
Jedna osoba preminula od koronavirusa

Tri su osobe na području Vukovarsko-srijemske županije oboljele od koronavirusa, objavio je Stožer Civline zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:42)
Automobilom na policijskoga službenika

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:38)
Sletio s ceste s 2,55 g/kg alkohola

U Vinkovačkoj ulici u Županji 67-godišnji vozač osobnog automobila je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom te nakon zanošenja vozila udario u prometni znak i sletio u odvodni kanal.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 11:36)
Debitant pobijedio na Hamburg maratonu

Na Dunavskoj šetnici u Vukovaru održan je 19. vukovarski "Hamburg" maraton. Najbrži je bio Hrvoje Tržić, član Urt "Nexe Team-a".

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:55)
Općina Stari Mikanovci projektom solarne elektrane na Šahovskom domu planira uštedjeti 45.000 kuna

Načelnik općine Stari Mikanovci, Mario Milinković, rekao je kako su uspješno aplicirali na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time ostvarili pravo na sufinanciranje izgradnje solarne elektrane na objektu dvorane Šahovskog doma. 

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:41)
Plenković najavio niže cijene goriva

Premijer Andrej Plenković u Sinju je najavio kako će ovoga tjedna gorivo osjetno pojeftiniti.

(Ponedjeljak, 08 Kolovoz 2022 10:24)

Prikupljanje potpisa u središtu Vukovara

Prikupljanje potpisa u središtu Vukovara Foto: Marija Molnar

Počelo je prikupljanje potpisa za kandidature za gradonačelnike i župane za predstojeće lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja. U subotu su u središtu Vukovara prikupljani potpisi za kandidate za župana Vukovarsko-srijemske županije  Damira Dekanića, Josipa Dabru, Nikolu Kajkića, Davora Čavaru i Tomislava Panenića te kandidate za gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, Nikolu Mažara, Nenada Bučka, Željka Saboa i Damira Madunu.


-Potpise smo prikupljali na tri lokacije  - u središtu grada, na tržnici u Borovu naselju. Odaziv je bio izuzetno dobar i već smo taj prvi dan ostvarili potrebnu normu koja iznosi 600 potpisa  - tako da vjerujem da ćemo imati iznimno veliku brojku prikupljenih potpisa – poručio je Penava, kandidat za gradonačelnika Vukovara Nezavisne liste Ivan Penava.

Zadovoljan odazivom bio je i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Vukovara Nikola Mažar.
-Zahvalio bih svim građanima i građankama koji su nam dali svoje povjerenje. U nepunih 48 sati prikupili smo više od 1.000 potpisa tako da vjerujem da ćemo imati do sada najveći broj potpisa što pokazuje smjer u kojem građani i građanke žele da se Vukovar razvija – poručio je Mažar

Kandidat koalicije HNS-ANU-HSS Nenad Bučko ističe kako mu je drago što su brojni sugrađani prepoznali njegovu kandidaturu i program koalicije.
- Ovakav odaziv građana, razgovori koji se vode pa i atmosfera na našim štandovima jasna su poruka da su Vukovarci okrenuti temama budućnosti i žele da naš Vukovar ide naprijed - poručio je Bučko.

Potpisi su se prikupljali i za kandidata Željka Saboa i nezavisnu listu Željko Sabo:
-Želim zahvaliti svima koji su nam dali svoj potpis i vrlo smo zadovoljni dobivenim povjerenjem, ali i korisnim prijedlozima – rekao je Sabo dodajući kako će od sutra potpise prikupljati, osim u Vukovaru, i u Borovu naselju.

Potpise za župana prikupljao je  Tomislav Panenić sa svojom nezavisnom listom.
-Vrlo sam zadovoljan odazivom građana i veselim se budućim druženjima s njima. Koliko sam vidio, građani Vukovara trude se biti demokratični i puno njih je dalo potporu kandidatima iz različitih opcija kako bi mogli izaći na izbore – rekao je Panenić.

Na lokalnim izborima bira se predstavnička i izvršna vlast, odnosno vijeća i skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici i župani te njihovi zamjenici u 576 jedinica, 20 županija, Gradu Zagrebu koji ima status županije, 127 gradova i 428 općina.  Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja. Nadležna izborna povjerenstva zatim imaju rok od 48 sati da objave zbirnu listu pravovaljano predloženih listi i kandidatura, a kad to učine - krenut će službena izborna promidžba koje će završiti u ponoć, 14. svibnja.

Političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti potpise za kandidacijske liste za vijeća i skupštine, koliko, ovisi o broju stanovnika svake jedinice, pa se broj potrebnih potpisa kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2.500 potpisa u gradovima i županijama koje ih imaju više od pola milijuna.
Neovisno stoje li iza njih političke stranke ili birači, za kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane moraju se prikupiti potpisi, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5.000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je preporučio da se potpisi prvenstveno prikupljaju na otvorenom, da građani koriste svoje olovke i nose maske te da se poštuju opće epidemiološke mjere.

Pročitano 496 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija