NAJNOVIJE
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)
Predstavljena druga knjiga iz projekta Herojski Vukovar

Više od 650 dokumentarnih fotografija, dvije tisuće povijesnih izvora, 38 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na stvaranju dvodijelne knjige „Herojski Vukovar”, a u Hrvatskom domu Vukovar danas je predstavljen drugi dio znanstveno - izdavačkog projekta o Gradu heroju.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:17)

Sandra Grgić

Petak, 28 Listopad 2022 13:31

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) pozvala je građane uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana na oprez zbog mogućeg nastanka požara na grobljima jer se velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća mogu lako zapaliti.

Vatrogasci savjetuju da se šibice i svijeće ne pale u blizini suhe trave, a pogotovo da se ne bacaju u travu ili smeće.

Također, ugašene svijeće ne bi trebalo uklanjati dok se ne ohlade, a stare lampione i ostali otpad treba odložiti na za to predviđena mjesta.

Građanima koji svijeće i lampione pale u kućama vatrogasci savjetuju da ih ne ostavljaju bez nadzora te da ih ugase po izlasku iz kuće ili odlasku na spavanje.

Uz to, savjet je da se upaljene svijeće i lampione ne stavlja na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja.

Petak, 28 Listopad 2022 13:17

Iz Grada Vukovara izvijestili su kako će se u razdoblju od 28. listopada do 02. studenog 2022.godine, osim 01. studenog, privremeno za sav promet zatvoriti Ulice Bartola Kašića i Domobranska u vremenskom razdoblju od 07,00 do 16,00 sati iz razloga izvođenja radova na ugradnji završnog asfaltnog sloja na cestu.

Za vrijeme izvođenja radova promet će se privremenom prometnom signalizacijom preusmjeriti na alternativne ulice.

Petak, 28 Listopad 2022 13:01

Sindikati zaposlenih u zdravstvu, zdravstvenom osiguranju, socijalnoj skrbi i kulturi priopćili su kako prihvaćaju Vladinu ponudu o povećanju osnovice plaće za šest posto od 1. listopada ove godine i za dva posto od 1. travnja 2023.

Nakon izjašnjavanja članstva, odnosno tijela sindikata, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju prihvatili su Vladinu ponudu od 26. listopada.

Uz povećanje osnovice, prihvaćaju i predloženo povećanje iznosa božićnice za 2022. na 1750 kuna odnosno 232 eura, dar u prigodi dana sv. Nikole za 2022. u iznosu od 754 kune/sto eura te regres za 2023. u iznosu od 1750 kuna/ 232 eura, kao i nastavak pregovora o osnovici za plaće u rujnu 2023. 

- Prihvaćanjem te ponude osigurali smo djelatnicima javnih službi povećanje osnovice u razdoblju od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. za 12,4448 posto, kao i povećanje materijalnih prava. Prema dosadašnjem iskustvu, sa svakim pregovorima poboljšali smo materijalno stanje naših zaposlenika pa je važno da smo dogovorili nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu 2023., što će nam omogućiti daljnje povećanje osnovice ili nekih drugih materijalnih prava - stoji u priopćenju sindikata.

Petak, 28 Listopad 2022 12:52

Odlukom župana Vukovarsko-srijemske županije, Damira Dekanića i sukladno Planu vježbi civilne zaštite za 2022. godinu, danas je na desnoj obali rijeke Dunav, između Šarengrada i Mohova na području izletišta Renovo održana županijska terenska vježba dijela operativnih snaga sustava civilne zaštite - izvijestili su iz Vukovarsko-srijemske županije. 

Na vježbi je sudjelovalo oko stotinu pripadnika operativnih snaga i županijskih interventnih timova sustava civilne zaštite koji su provjeravali sposobnosti, resurse i kapacitete u spašavanju na vodi i iz vode te potragu za nestalim osobama.

Tema vježbe bila je spašavanje putnika sa brodice uslijed velikog nevremena, trijaža, pružanje prve pomoći i zbrinjavanje, zatim potraga i pronalazak utopljenika i nestalih osoba.

Postavljeni ciljevi i zadaće vježbe su provjera opremljenosti i osposobljenosti i djelovanje Lučke kapetanije Vukovar u koordinaciji i usklađivanju traganja i spašavanja u unutarnjoj plovidbi te spašavanje osoba uslijed plovidbene nesreće, HGSS-a u potrazi i spašavanju na vodi i kopnu, Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar u potrazi, pronalasku i vađenju utopljenika iz vode, JVP Ilok u potrazi i spašavanju, DIP – RCZ Osijek u potrazi i spašavanju iz vode, GDCK Ilok u postupcima trijaže i zbrinjavanja, Zavoda za hitnu medicinu u trijaži, pružanju prve pomoći i zbrinjavanju većeg broja ljudi, Postaje granične policije Ilok u potrazi za nestalim osobama i osiguranju sudionika, Postrojbe civilne zaštite opće namjene grada Iloka u potrazi za nestalim osobama, lovačkih i športsko ribolovnih društava u potrazi za nestalim osobama i utopljenicima.

Nakon gotovo dvosatnog trajanja vježbe i nakon održanog sastanka tima za analizu vježbe, zaključeno je kako je vježba provedena uspješno i da su ispunjeni svi postavljeni ciljevi.

Župan Dekanić pohvalio je sve sudionike koji su vježbu izveli bez pogrešaka u komunikaciji i koordinaciji i što su još jednom pokazali da imamo izuzetno dobro vođene, osposobljene i opremljene interventne timove sustava civilne zaštite.

Načelnik stožera Mato Matić, izrazio je zadovoljstvo viđenim, pohvalio je dobru koordinaciju između hitnih službi i istaknuo je da smo na području grada Iloka proteklih godina svjedočili nekoliko nesreća na vodi, nažalost i sa smrtno stradalim osobama i da je bilo potrebno provjeriti spremnost službi i postojeće kapacitete za svladavanje zahtjevnih zadaća na vodi.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić istaknuo je kompleksnu situaciju i simulaciju velike nesreća sa gotovo stotinu sudionika koja je hitnim službama predstavljena u Elaboratu vježbe i izrazio zadovoljstvo viđenom spremnošću i opremljenošću. U budućem razdoblju nastaviti će se sa opremanjem i uvježbavanjem interventnih postrojbi kako bi sustav civilne zaštite bio još efikasniji i spremniji.

Koordinator na lokaciji, pročelnik HGSS-a Stanice Vinkovci Zlatko Becić istaknuo je da je vježba bila izuzetno zahtjevna, kako po broju sudionika tako i prema samom scenariju.

- S obzirom na nizak vodostaj Dunava i težak pristup samoj lokaciji vježbe morali smo biti izuzetno oprezni i dobro koordinirani i sve elemente vježbe morali smo odraditi na izrazito visokome nivou, što smo u konačnici i uspjeli - rekao je Becić. 

Utorak, 25 Listopad 2022 17:23

Vukovarsko-srijemska županija dodijelila priznanja višestrukim darivateljima krvi.

Započela organizacija ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..

Muzej vučedolske kulture jedini hrvatski dobitnik prestižne europske nagrade Destinacija održivoga kulturnoga turizma.

Benzin i dizel značajno poskupjeli, Vlada ipak intervenirala u cijenu plavog dizela koja je ostala ista.

Dnevnik 2 HRV-a uređuje i vodi Sandra Grgić. 

Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 17:21

U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je 12. Sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara kojoj je kao i uvijek prethodio aktualni sat gradonačelnika. Gradonačelniku je 11 vijećnika uputilo svoja pitanja.

Vijećnika Igora Gavrića iz redova HDZ-a zanimalo je može li Gradska uprava pronaći sredstva u proračunu za uključivanje kompletne javne rasvjete radi sigurnosti građana. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odgovorio je kako će razmotriti pitanje i postupiti sukladno propisima, a ponajprije vodeći računa o sigurnosti sugrađana.

Vijećnik Gavrić postavio je pitanje i ispred Kluba vijećnika HDZ-a. Zanimalo ga je planira li Gradska uprava unutarnje uređenje nedavno obnovljenog Radničkog doma u Borovu naselju, a kako bi se Veleučilište što prije moglo preseliti tamo i početi s radom. 
- Trebamo li kao Grad snositi troškove opremanja Veleučilišta, ustanove kojoj Grad nije osnivač je na vama da kao gradski vijećnici odlučite. Ukoliko smatrate da trebamo, imate mehanizam Gradskog vijeća i donesite takvu odluku i bit će mi zadovoljstvo postupati po toj odluci. Inače, nismo imali u planu ulagati sredstva u unutarnje uređenje u zgradu Radničkoga doma u Borovu naselju – rekao je Penava. Gavrić je poručio kako će prijedlog uputiti gradskom vijeću.

Vijećnik iz redova DSS-a Srđan Milaković uputio je pitanje vezano uz nedavno objavljene rezultate popisa stanovništva. Upitao je što je to što će pripadnici srpske zajednice izgubiti, a što su imali do sada.
- Glavna tragedija popisa stanovništva je pad stanovnika. Iz aspekta pada stanovništva bilo bih dobro kada bi svatko sjeo i promislio o politikama koje su dovele do ovolikog pada broja stanovnika. Nažalost, i ovoliko nakon objave dramatičnih brojki u popisu stanovništva, zapravo ne postoji svijest u društvu, a kamoli program ili sustav zaustavljanja tog pada. Toliko o tome što je suština problema i čime se trebamo baviti. Na tom tragu, dok su neki brinuli samo o svojima, moj je cilj normalizacija uvjeta i atmosfere u našem gradu te jednake šanse za sve, bez guranja brojki baziranih na lažnim podacima. Brojke potvrđuju sve nas koji smo jedno desetljeće govorili da je riječ o manipulaciji. Nije mi drago što smo svi skupa pali, ali mi je drago da je konačno došao kraj manipulacijama brojkama. Što se tiče prava koja će izgubiti srpska nacionalna manjina u Gradu Vukovaru, jedino su prava koja su konzumirali gradski vijećnici, a to je dostavljanje materijala na dva jezika i pisma – rekao je Penava

Zoran Rokvić SDSS-ov vijećnik upitao je što je s tvornicom Biodizela u Vukovaru koja stoji zatvorena.
- Ta je tvornica zapošljavala oko 40 zaposlenika visoke stručne spreme. Bila je najveća tvornica biodizela u Republici Hrvatskoj. Inozemni je vlasnik u pitanju, vlasnik koji posluje i u Slovačkoj i Mađarskoj, ali u Hrvatskoj nije moguće. Zašto nije moguće? Zato što je sve zakonski propisano, regulativa je definirala potrebu i zapravo putem propisa obvezu miješanja određene količine proizvoda kojeg je tvrtka proizvodila, međutim u procesu se nisu poštovali zakonu, a za nepoštivanje nije bilo kazni – pojasnio je gradonačelnik.

Vijećnik Dejan Drakulić iz redova SDSS-a postavio je pitanje vezano za plaćanje kazni za odlaganje komunalnog otpada, a u slučaju kada se kod polupodzemnih kontejnera ostavlja smeće. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio je kako je Grad Vukovar stanarima osigurao spremnike na javnim površinama, jer u svojim zgradama nemaju prostor za odlaganje otpada.
- To je prvi korak u kojemu je Grad Vukovar izašao u susret stanarima u višestambenim objektima, a kako bi mogli zbrinjavati otpad na javnim površinama. Drugi je korak taj što je Grad Vukovar, u suradnji s Fondom, osigurao nabavu i ugradnju polupodzemnih kontejnera i stanari su dobili ključeve za odlaganje otpada. Građani koji imaju privatne kuće moraju zbrinjavati posude za otpade na svojim površinama i odgovarati kada iste te posude iznesu na ulicu i pored njih netko ostavi nešto sa strane, vlasnik je dužan taj otpad zbrinuti. Grad Vukovar je do sada, tijekom godine, od 60 do 100 tisuća kuna sredstva iz proračuna grada izdvajao za zbrinjavanje otpada koji se nalazi uz spremnike na javnim površinama. Mi moramo stati na kraj tome, ili će građani brinuti o svome spremniku na javnoj površini ili će osigurati mjesto u svojoj zgradi za spremnike. Nije interes naplaćivati kazne nego zajednički riješiti problem u korist cijele zajednice – naglasio je Čulig.

Nikola Mažar vijećnik HDZ-a zamolio je gradonačelnika osvrt na radni sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, a na kojemu je bilo riječi o Arheološkom parku Vučedol.

- Razgovaralo se o rješavanju problematike i završetku projekta. Riječ je o 120 milijuna kuna vrijednom projektu. Projekt je trenutno u kritičnoj fazi jer se s 31. prosincem 2022. godine sredstva moraju potrošiti, a radovi još nisu ni krenuli. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli ovome projektu. Ispred Grada smo sve učinili te je sada sve na Ministarstvu prostornog uređenja i državne imovine. Sve ono što donosi dobro Gradu Vukovaru mi podržavamo – pojasnio je Penava.

Stjepan Mađarac vijećnik HDZ-a upitao je gradonačelnika zašto nije za pomoć i obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.
- Kao netko tko je bio stradalnik Domovinskog rata, ne bih volio niti jednom našem sugrađaninu da ponovno ima ratnu obvezu i da se suočava s njom. Bojim se da bi ovo bio iskorak u tom smjeru – pojasnio je Penava.

Vijećnica HDZ-a Majda Jakša upitala je postoji li mogućnost da Grad Vukovar sufinancira program postavljanja obnovljivih izvora energije na kućanstva, a za što je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno i raspisao Javni poziv. Pročelnik Čulig pojasnio je kako se razmatra mogućnost sufinanciranja i kako je u proračunu jedna od točaka upravo vezana uz sufinanciranje programa.

Potpredsjednika Gradskog vijeća Davida Vlajčića zanimalo je kakav je interes bio za Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima, temeljem kojega je poduzetnicima dodijeljeno 2,5 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako su na Javni poziv pristigle 244 prijave od čega je 160 odobreno, a ostalih 84 prijava nije zadovoljilo administrativne uvjete. Najiskorištenija mjera je sufinanciranje troškova energenata. Naglasila je kako se prema svakom zahtjevu pristupalo identično.

 Vijećnik Domovinskog pokreta Domagoj Bilić postoji li mogućnost da se u Ulici Eugena Kvaternika napravi s jedne strane nogostup. Pročelnik Čulig je pojasnio kako je u navedenoj ulici, na jednom djelu s jedne strane nogostup napravljen prije 3 ili 4 godine.
- Plan je da svaka ulica u gradu barem ima jednostrano nogostup. Što se tiče ulice za koju je postavljeno pitanje, razmotrit ćemo pitanje - rekao je Čulig.

Bilić je u ime Kluba Domovinskog pokreta zamolio gradonačelnika da iznese stav o sjedištu Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, a koje se zakonom mora vratiti u Vukovar. Kako je pojasnio Bilić, župan Vukovarsko-srijemske županije nema namjeru TZ prebaciti u Vukovar.
- Nećemo to dopustiti. Župan odbija postupati prema zakonu, a da ne govorim kako postupa ovime prema gradu Vukovaru. Nije dobro. Ne vidim razloga za ovakvo ponašanje. Nije mi jasno kako sebe može nazivati domoljubom i pravičnim čovjekom koji prati i poštuje zakon, dođe na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, a onda tom Vukovaru oduzimaš ono što mu trebaš silom zakona dati. Dok je ovakvih ljudi i politika morat ćemo se s njima nositi kako znamo – rekao je Penava.

Nemanja Savanović vijećnik Hrvatskih suverenista postavio je pitanje vezano uz aktualne radove u središtu Vukovara na nogostupima i cestama. Čulig je pojasnio kako HEP izvodi radove i isti bi trebali biti gotovi u 2023. godini. Istaknuo je i kako Grad Vukovar uskoro treba dobiti optički internet pa će se neki od rokova morati i pomaknuti, a kako ne bi dolazilo do dvostrukih radova.

Vijećnik Hrvatskih suverenista Vedran Vuleta postavio je pitanje vezano za izgradnju Ekonomske škole gdje je Grad Vukovar aktivirao bankarsku garanciju za uredno ispunjenje ugovora. Gradonačelnik je odgovorio kako se u situaciji raskida ugovora o izvođenju radova na izgradnji Ekonomske škole zbog neispunjenja ugovornih obveza izvoditelja radova tvrtke Presoflex gradnja poduzelo sve što je moglo sukladno zakonskim uvjetima te kako je 7,6 milijuna kuna povučeno iz aspekta aktivacije bankarske garancije.

Vuleta je pitao i hoće li poskupjeti gorivo i ako da postoji li procjena u kojem postotku će građani više plaćati grijanje. Direktor Tehnostana Ivan Krajinović rekao je kako je procjena da će ukupni troškovi grijanja poskupiti od 4-5 posto za krajnjeg korisnika.

Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 17:10

Jednako kao i svake godine, Grad Vukovar zajedno s vukovarskim braniteljima, predstavnicima braniteljskih udruga, ustanovama te institucijama započeo je s organizacijom ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Sukladno tome, održane su 2 sjednice Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2022. na kojima je utvrđen program obilježavanja, a koji podrazumijeva događanja središnjeg programa od 17. do 20. studenoga te druga popratna događanja - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

I ove godine, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022. godine obilježava se pod dobro poznatim sloganom „Vukovar- mjesto posebnog domovinskog pijeteta“.

Stav i nastojanja Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2022. godine, a u izravnoj komunikaciji s Nacionalnom memorijalnom bolnicom „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar je da se središnji program 18. studenog „Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta“ ove godine vrati u krug bolnice, a s obzirom na povoljnu i kontroliranu epidemiološku situaciju.

Kolona sjećanja proći će svojom uobičajenom trasom od Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će uslijediti protokol polaganja vijenaca te sveta misa.

Ove godine, po prvi puta će s hrvatskim braniteljima Vukovara te članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja u predvođenju kolone sudjelovati i oni koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara, stoga ih Grad Vukovar poziva da se priključe čelu Kolone sjećanja.

- Sigurni smo kako će obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara proći mirno i dostojanstveno, kako je to bilo i svih proteklih godina - potvrdili su iz Grada 

Ponedjeljak, 24 Listopad 2022 16:10

U sklopu ovogodišnje 15. po redu Međunarodne konferencije za kulturni turizam Europe, na temu Novi zamah europskog turizma s kulturnom baštinom i digitalizacijom, upriličena je svečana dodjela nagrada za „Destinaciju održivog kulturnog turizma 2022.“

Među nagrađenima se našao i Muzej vučedolske kulture osvojivši prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma u kategoriji „Promocije europskog nasljeđa mladim posjetiteljima i putnicima“.

Nagrada se dodjeljuje destinacijama kulturnog turizma koje su polučile iznimne rezultate u unaprjeđenju doživljaja posjetitelja, istodobno poštujući tradicije s naglaskom na lokalne zajednice.

Fokus ovogodišnje konferencije ponovno je na pokretanju europskog turizma nakon pandemije kroz kulturno nasljeđe i digitalizaciju.

Nagradu je preuzela ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, a ispred Vukovarsko – srijemske županije koja je prijavila Muzej, dodjeli je nazočila pročelnica UO za kulturu i turizam, Tamara Kalistović.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija