NAJNOVIJE
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde, od kojih su jednog usmrtili, osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, izvijestilo je  tužiteljstvo u četvrtak.

Okrivljenike terete da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane nakon zarobljavanja trojice pripadnika biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42. godine.

Istragom je utvrđena sumnja kako su ih prisilili da skinu odjeću te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili 38-godišnjeg pripadnika ZNG-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo. 

 
(Četvrtak, 29 Veljača 2024 19:59)
U Osječko-baranjskoj županiji "Documenta" dosad evidentirala 2.276 žrtava

Na području Osječko-baranjske županije do sada je evidentirano 2.276  osoba koje su stradale ili nestale od 1991. do 1995., tijekom Domovinskog rata, ali broj nije konačan i podatci će se nastaviti prikupljati, izvijestio je u srijedu Centar za suočavanje s prošlošću "Documenta".

Istraživanje "Ljudski gubitci u Hrvatskoj 1991-1995" dugogodišnji je program "Documente", usmjeren na dokumentiranje sudbine stradalih i nestalih, a provodi se u sklopu kampanje "Pamtimo sve žrtve". Voditelj istraživanja Nikola Mokrović izjavio je na prezentaciji kako se istraživanjem prikupljaju podatci o žrtvama koje su imale prebivalište na području Osječko-baranjske županije ili su stradale u toj županiji. 

Pojasnio je kako popis obuhvaća osobe neovisno o njihovom statusu, bilo da su vojnici, policajci ili civili te neovisno o političkoj pripadnosti, nacionalnosti ili strani za koju su se borili.

- Iako definitivna brojka još uvijek ne postoji za 2.036 osoba definitivno smo utvrdili da se radi o žrtvama rata i djelovanjima koja su uže vezana uz rat, za šest osoba definitivno je utvrđeno da nisu žrtve rata, iako se pojavljuju se na različitim popisima. U istraživanju je objavljen i popis pripadnika Jugoslavenske vojske koji su dolazili iz Srbije i Crne Gore, a sudjelovali su u ratu protiv Hrvatsku - pojasnio je Mokrović dodajući kako se na popisu nalazi i 181 osoba, za koje nije moguće definitivno potvrditi da su stradali ili se ne može definitivno potvrditi njihov identitet. Te osobe su se na različitim popisima vodile kao nestale ili stradale. 

Istaknuo je i kako su podatke prikupljali iz terenskih intervjua svojih istraživača, sudske dokumentacije, poput optužnica, zapisnika i presuda, administrativne dokumentacije, koju dobivaju od svjedoka te dosadašnjih dostupnih popisa.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:04)
Iz Vukovarsko srijemske županije pozivaju poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera

Iz Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su pozvali poljoprivrednike na ispunjavanje upitnika na temu poticajnih mjera.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 15:00)
U napadu na maloljetnike i jednog 18-godišnjaka u Vinkovcima sudjelovalo pet osoba, svi su predani pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, provedenim izvidima i kriminalističkim istraživanjem, utvrdili identitet  pet osoba koje su 23. veljače u Vinkovcima fizički napale tri maloljetnika i jednog punoljetnika, priopćeno je iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:58)
U lipnju se očekuje početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe

Početak rada osječke Hitne helikopterske medicinske službe, koja će zbrinjavati hitne i životno ugrožene pacijente s područja pet slavonskih županija, očekuje se u lipnju, izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski Zavod za hitnu medicinu, a prenosi HINA.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:16)
U ožujku kreće nacionalna kampanja osvještavanja online nasilja nad ženama

Udruga B.a.b.e. - Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Agencijom za elektroničke medije, provodi projekt Surf and Sound 2.0, odnosno nastavlja aktivnosti na smanjenju pojave online nasilja prema ženama u društvu.

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 14:04)
U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

(Četvrtak, 29 Veljača 2024 13:59)
Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Petak, 16 Veljača 2024 17:25

Završeni radovi na vanjskim igralištima Osnovne škole Nikole Andrića
U tijeku su radovi na uređenju Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Održana javna tribina za poljoprivrednike“Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije”
Građani u potrebi, posebice stariji, od sada mogu nazvati besplatni telefon na području naše županije kako bi dobili psihološki ili savjete socijalnih radnika i pravnika.

Dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić

Petak, 16 Veljača 2024 18:16

Ministar Miletić u Vinkovcima uručio 39 ugovora o provedbi projekata Zaželi za pet slavonskih županija, u našu je županiju do sada privučeno 24 milijuna eura

U Vinkovcima je održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika kojoj je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Za kupovinu bicikala i biciklističke opreme vlasnicima smještajnih objekata Vukovarsko-srijemska županija daje 10.000 eura

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio Udrugu Zvjezdice Gunja, za stalni boravak korisnika županija izdvojila 5.000 eura

Županijske minute uređuje i vodi Valerija Lozančić 

 

Petak, 16 Veljača 2024 11:22

U organizaciji tvrtke Eko-sustav d.o.o., i u suradnji s tvrtkom Energycom iz Zagreba, u Vinkovcima je održana javna tribina za poljoprivrednike pod nazivom “Sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije”. Zainteresirani poljoprivrednici informirani su o nadolazećim natječajima kojima se potiče korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima.

Četvrtak, 15 Veljača 2024 18:30

Nakon duge i teške bolesti preminuo dragovoljac Domovinskog rata i sudionik obrane Vukovara brigadir Ivan Kovačić
Obilježen Dan kada je Tovarnik plakao
Centar dr. Ivana Šretera predao DORH-u i desetu kaznenu prijavu za zločine u Domovinskome ratu
Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo Javni poziv za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen obilježja

Braniteljski info uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Četvrtak, 15 Veljača 2024 12:00

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović dodijelili su 38 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambura s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije.

Četvrtak, 15 Veljača 2024 09:38

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček izjavio je jučer u Saboru u slobodnom govoru kako je Hrvatska od samostalnosti izgubila milijun stanovnika, no unatoč tome nema ni ministarstvo demografije, a ni demografsku strategiju.

Srijeda, 14 Veljača 2024 17:31

Ministar Marin Piletić u Vinkovcima uručio 39 ugovora o provedbi projekata Zaželi u pet slavonskih županija

U Poduzetničkom inkubatoru u Vinkovcima u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održani  Dani poslova
Za kupovinu bicikala i biciklističke opreme vlasnicima smještajnih objekata Vukovarsko-srijemska županije ukupno daje 10.000 eura
U Vinkovcima građani upoznati s opasnostima kibernetičkog kriminala te mjerama prevencije i zaštite
U Vukovaru obilježen Nacionalni dan borbe protiv epilepsije
Blagdan je Pepelnice ili Čiste srijede kojom počinje korizma

Dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić

Srijeda, 14 Veljača 2024 15:00

U pješačkoj zoni u Vinkovcima, na info pultu Policijske uprave vukovarsko-srijemske, građanima je prezentirana preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „Web heroj“. Naime, preventivna kampanja odvija se pod sloganom „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“, a provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija