Ispiši ovu stranicu

Gimnazija Vukovar obilježila Dan škole uz izložbu o Veri Johanides

Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar Davor Šijanović, ravnatelj Gimnazije Vukovar

Svake godine u travnju Gimnazija Vukovar obilježava Dan škole različitim programima u čijem su fokusu njezini sadašnji i bivši učenici.

Ove su godine organizirali čak 18 radionica, a središnji dio obilježavanja bilo je postavljanje izložbe u školi o životu i djelu nekadašnje učenice Vere Johanides te predavanje o njezinim dostignućima u području biotehnologije, pivarstva, industrijske mikrobiologije te biokemijskog i ekološkog inženjerstva.

- Prije dvije godine pokrenuli smo vrednovanje učenika te sustavnim istraživanjem doznali kako je Vera Johanides bila učenica naše gimnazije, gdje je maturirala 1935. godine. Ni ja kao rođeni Vukovarac do tada nisam znao da je našu školu pohađala iznimna osoba svjetskog glasa, koja je i jedna od osnivačica Ružičkinih dana - rekao je ravnatelj škole Davor Šijanović.

Dodao je kako ove školske godine imaju 353 učenika i ulažu iznimne napore kako bi osuvremenili nastavu koja se ne može bazirati samo na učionicu, kredu i ploču, nego se učenicima moraju ponuditi drugi sadržaji. Predavanje o Veri Johanides održao je prof. dr. sc. Srećko Tomas s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, koji je naglasio kako je ona u Vukovaru završila osnovnu i srednju školu, a potom dva fakulteta u Ljubljani vezana uz kemiju.

- Cijeli je životni vijek radila u Zagrebu i dostigla najviše vrhunce u znanosti i sveučilišnoj nastavi. Uvela je studij biotehnologije u Hrvatsku prije mnogih europskih zemalja, iza nje je ostao veliki broj znanstvenih radova i patenata iz biotehnologije i sličnih područja, a za Vukovar je iznimno značajno što je bila idejni začetnik Ružičkinih dana, koji će se ove godine u rujnu održati 17. put u Vukovaru - pojasnio je Tomas.

Kristina Kristek, profesorica kemije u Gimnaziji Vukovar, rekla je kako je priprema velike izložbe o dostignućima Vere Johanides trajala šest mjeseci.

- Željeli smo da Vukovar prepozna njezine zasluge i da joj odamo dužnu počast. Mentorirala sam učenike koji su odradili najveći dio posla obradom dobivenih materijala, a šestero je učenika napravilo plakat koji će trajno biti izložen u školi. Naši učenici u Veri Johanides mogu naći inspiraciju i motivaciju. Živjela je u vrijeme kada je bilo teško ostvarili veliku znanstvenu karijeru, no u tome je uspjela. Među ostalim, zaslužna je za početak proizvodnje antibiotika i ima velike zasluge u proizvodnji piva - naglasila je Kristina Kristek.

Pročitano 2036 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI