NAJNOVIJE
U Hrvatskoj zabilježen 1301 novi slučaj zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.284.

Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata.

Preminulo je 19 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 427.914 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.896 preminulo, ukupno su se oporavile 408.734 osobe od toga 1.329 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba.

Do danas su ukupno testirane 2.971.352 osobe, od toga 8.054 u posljednja 24 sata. Zaključno s 16.10.2021 utrošeno je 3.520.008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08% ukupnog stanovništva, odnosno 55,24% odraslog stanovništva.

Na dan 16.10.2021 utrošeno je 3.420 doza cjepiva, a od toga je 1.811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16.10.2021 1.870.176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1.649.346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105.330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 51,92% odraslog stanovništva.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 12:13)
U županiji na COVID-19 novooboljele 64 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 64 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po šest osoba iz Nuštra i Privlake, po četiri osobe iz Nijemaca i Šiškovaca, po tri osobe iz Drenovaca, Ivankova i Posavskih podgajaca, po dvije osobe iz Babine Grede, Cerne, Markušice, Prkovaca i Županje, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Borova, Gunje, Jarmine, Marinaca, Ostrova, Otoka, Slakovaca i Vukovara).

Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14148, od kojih je 13506 izliječenih, a ukupno su preminule 274 osobe.

Trenutno je u županiji 30 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 253 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 96077.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 586 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, devet je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (jedan liječnik, šest med. sestara / tehničara, dva druga zdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalaze se dva radnika (jedna med. sestra/tehničar i jedan drugi zdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo pet nastavnika i 59 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 28 nastavnika i 371 učenik.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 10:30)
Beroš upozorava na važnost protuepidemijskih mjera u bolnicama

Proboj koronavirusa u bolnički sustav i smrt pacijenta u riječkom KBC -u ministar zdravstva Vili Beroš iskoristio je u subotu kako bi još jednim upozorio na važnost toga da u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama, bude čvrst zid protuepidemijskih mjera, prenosi HINA.

- Primjer preminulog pacijenta u riječkom KBC-u pokazuje da 100 postotne sigurnosti nema, da se virus ne može uloviti u svakom trenutku, ne u određenom razdoblju inkubacije - rekao je Beroš. Naglasio je i kako je najvažnije da su djelatnici KBC-a u Rijeci postupili na pravi način i da su epidemiolozi onemogućili daljnje širenje virusa.

Beroš je istaknuo i kako su ostali pacijenti stabilno te kako u ovom trenutku nema više ugroze za daljnje širenje virusa.

Mediji navode kako je 76-godišnji pacijent koji je u riječki KBC primljen zbog liječenja karotidnih arterija bio na dolasku 'negativan' te cijepljen s obje doze, a pet dana nakon dolaska je dobio koronu i umro.

Za današnji 600-ti dan epidemije covida u Hrvatskoj Beroš je rekao da imamo visok broj novozaraženih, nešto ispod dvije tisuće, te dodao da je u tih 600 dana 8877 osoba umrlo od covida, da je to vrijeme odricanja i restrikcija, ali da smo u tom razdoblju naučili kako se boriti protiv virusa.

- Cijepljenje je, naglašavam ponovno, najbolji način za izlazak iz ove krize i danas imamo 15 preminilih, od kojih je troje cijepljenih, a 12 ih nije bilo cijepljenih. To su podaci koji moraju doprijeti do naših glava - rekao je.

Za prosvjede pred njegovom kućom, a potom i pred kućom ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemke Markotić zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci tijekom pandemije, Beroš je rekao kako je u demokratskom društvu izražavanje kritike u redu, no i poručio:

- Kritika, međutim, također ima svoja ograničenja. Uznemiravanje obitelji, bližnjih, naše djece, starijih, nije prikladno - izjavio je Beroš.

Ustvrdio je kako postoji mjesto i vrijeme za jasno artikuliranje svega te dodao da je on čovjek razgovora.

- Ako postoje problemi moramo razgovarati, ali ne na način da se ometa privatnost i onih koji s tom problematikom nemaju nikakve veze - rekao je i naglasio da je u ovom slučaju na ravnateljima pojedinih ustanova da donose odluke.

- Ravnatelji, poštujući kriterije epidemiologa za garanciju sigurnosti, za najranjivije skupine, djecu, starije i bolesne odlučuju koliko će roditelji moći boraviti sa svojima - zaključio je Beroš.

Također je rekao da ga zbog prosvjeda nije strah, već da osjeća nelagodu zbog svoje djece.

Beroš je novinarima izjavu dao na izbornom saboru HVIDRA-e, a sudionike skupa je pohvalio jer su svi imali covid potvrde te je poručio da se hrvatska danas tako brani.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 10:12)
Josipu Đakiću peti mandat na čelu HVIDRA-e

Dosadašnji predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izabran je u subotu po peti puta na čelo te udruge, na 21. redovnom izvještajno-izbornom saboru, a u svom je govoru poručio kako će i dalje raditi na pravnoj i socijalnoj zaštiti članstva, prenosi HINA.

Pozdravljajući izaslanstva iz svih 20 županijskih organizacija HVIDR-e, HVIDRA-e Grada Zagreba, te HVIDRA-e Herceg Bosna, Đakić je naglasio da će se zalagati za zakonske izmjene u vezi usklađivanja invalidnina sukladno rastu BDP-a kao i da se ukine desetpostotno umanjenje mirovina onima koji ju stječu po starom zakonu.

Udruga se, kako je rečeno, bori i za dostatna sredstva da se organizira 26. svehrvatsko sportsko natjecanje invalida, minimalno milijun kuna, jer su iz tih sportskih igara iznjedreni paraolimpijci Kralj i Križanec u streljaštvu. Te su se igre održavale najčešće u Makarskoj te će se HVIDRA zalagati da se tamošnje državno zemljište i zapušteni prostor prenese u njihovo vlasništvo i da se sredstvima EU urede kao Centar za rehabilitaciju hrvatskih branitelja, za igre, za odmor i za duhovnu obnovu. Slična je intencija i za jedan posjed na Braču, da ga udruga može dobiti u trajno vlasništvo, a ne da plaća najam.

Nastavit će se, kako je najavljeno, organizirati i likovna kolonija, a moguće je da će se opet održati aukcija tih radova kako bi se prikupila sredstva za najpotrebitije branitelje.

Jedna od aktivnosti HVIDRA-e bit će da se braniteljima pomogne da skupe sve potrebno kako bi stekli uvjete za energetsku obnovu svojih kuća preko Fonda za zaštitu okoliša.

Snažnu poruku podrške udruzi je dao ministar Vili Beroš i drugi visoki gosti.

Beroš je pozdravio 150 izaslanika HVIDRA-e i ostale sudionike u ime premijera Andreja Plenkovića i poručio im da je njihov doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske velik, te da bez njihove žrtve Hrvatska ne bi danas bila ponosna članica europske obitelji.

Pozvao je članstvo da svi zajedno promoviraju cijepljenje protiv covida-19, jer će time Hrvatska biti zdravstveno sigurnija. 

- Učinimo to za Hrvatsku, za koju ste vi dali svoje zdravlje, za koju su poneki dali i svoje živote, jer Hrvatska može i mora bolje - rekao je Beroš i poželio im puno zdravlja i sve najbolje u budućnosti.

Izaslanik potpredsjednika vlade Tome Medveda državni tajnik Špiro Janović je rekao da je HVIDRA ministarstvu velika pomoć u radu te da je to put da  zajedno učine ovu zemlju i život u njoj boljim.

- U ovo naše današnje vrijeme treba znati da smo u Domovinskom ratu pobijedili radi zajedništva i to zajedništvo nam je potrebno i danas. Branitelj ne može biti razjedinitelj -rekao je Janović i zahvalio im za doprinos i žrtvu u pobjedi u Domovinskom ratu.

Genaral Tihomir Kundod je u svojstvu izaslanika ministra obrane Marija Banožića rekao, govoreći o stradanjima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, da zaslužuju istinu o časnoj i pravednoj borbi za mir i slobodu, da je HVIDRA lider u tom poslanju.

- HVIDRA je značajna organizacija jer pruža potporu u rješavanju svih izazova koje život nosi. Često čujemo sintagmu da se moramo okrenuti budućnosti, ali povijest se ne smije ignorirati jer je ona svjedok vremena i svjetlo istine - rekao je.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Nada Murganić ustvrdila je da se Hrvatski sabor u svakoj prilici trudi očuvati uspomenu na njihove zasluge i kroz izmjene zakona bori se za njihov dignitet.

Murganić je također naglasila važnost toga što su članovi HVIDRA-e aktivni u društvu i partneri mnogim institucijama u njihovu radu.

Sa skupa je poslana i poruka kako im je žao što se na njihov sabor nije odazvao nitko iz MUP-a.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 08:19)
30. obljetnica progonstva Iločana

U Iloku se danas, 17. listopada, obilježava 30. obljetnica progonstva Iločana i mještana okolnih naselja. 

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 08:14)
Dan sjećanja na žrtve srpske agresije nad mještanima općine Lovas

Povodom tužne 30. godišnjice tragičnog stradanja mještana Lovasa na minskom polju počast će se svim žrtvama srpske agresije odati najprije u subotu križnim putem od spomen obilježja minskog polja do spomen obilježja masovne grobnice te molitvenim bdijenjem u dvorištu strojne radionice Arator u kojoj su jutro prije odvođenja u minsko polje zločinci najstravičnije mučili mještane.

(Nedjelja, 17 Listopad 2021 08:08)
Vukovar 1991 - Čepin 8:1

Vukovar je s visokih 8:1 pobijedio Čepin te povećao prednost na prvenstvenoj ljestvici na tri boda u odnosu na prve pratitelje Belišće i Zrinski iz Jurjevca koji imaju po 23 boda. Strijelci za Vukovar bili su: Valentin Jara i Marko Ljaljić po dva gola, a po gol su zabili Josip Barišić, Ivan Aleksić, Mario Tadić i Mislav Dogan. - Čestitam ekipama na igri po ovom izrazito teškom terenu. Ono što su moji igrači danas odigrali to nije za čestitati nego za skinuti kapu do poda. Mislim da je najbolja utakmica u ovom dijelu prvenstva što pokazuje krajnji rezultat – rekao je trener Vukovara Miroslav Bojko.

U ostalim susretima: Sloga Nova Gradiška – Bedem 2:1, Graničar – Slavonac (B) 6:0, Marsonia – Kutjevo 3:2. Darda – Slavija 3:0, Zrinski (J) – NAŠK 2:0, Oriolik – Vuteks Sloga 4:2, Belišće – Slavonija 1:1. U nedjelju igraju Omladinac (GV) i Croatia Đakovo.

(Subota, 16 Listopad 2021 18:51)

Noć knjige u Vukovaru uvrštena u hrvatski top 20

Središnji dio manifestacije bilo je druženje korisnika knjižnice s proslavljenim domaćim autorima Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem Središnji dio manifestacije bilo je druženje korisnika knjižnice s proslavljenim domaćim autorima Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem Foto: R. Rac

U više od 636 knjižnica, knjižara, kulturnih centara, škola, bolnica, muzeja i drugih ustanova, u cijeloj Hrvatskoj, 23. travnja se održala Noć knjige.

Riječ je o sedmom izdanju ove kulturne manifestacije koja se ove godine održala na temu "Budućnost knjige".

Noć knjige tradicionalno se održala povodom Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, a nudila je čak 1146 različitih programa u 284 grada širom Hrvatske.

Kao i uvijek, manifestacija je donijela čitavi niz akcija i pogodnosti za čitatelje, među kojima su i oprosti zakasnina, besplatna učlanjenja te prodaja knjiga po promotivnim cijenama. Uz sve navedeno, brojne su knjižnice u Hrvatskoj pripremile raznovrsne popratne sadržaje, a promocije romana i gostovanja eminentnih književnika samo su dio šarolike kulturne ponude.

Djelatnici Gradske knjižnice Vukovar za ovogodišnju Noć knjige pobrinuli su se za uistinu bogati program pa je tako naša knjižnica po pisanju pojedinih portala u Hrvatskoj uvrštena u top 20 hrvatskih knjižnica koju treba posjetiti tijekom održavanja ove manifestacije.

Knjižnica budućnosti

Jedna od posebnosti Noći knjige u Vukovaru je i izložba koja prikazuje deset knjižnica u svijetu koje svojim arhitektonskim rješenjima, vizualnim izgledom te poslovanjem slove za knjižnice budućnosti. Postavljena je na Odjelu za mlade Spajalica Gradske knjižnice Vukovar, a moći će se pogledati tijekom cijeloga tjedna.

- Noć knjige je manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje. Kroz razne programe u brojnim knjižnicama i drugim ustanovama promišlja se o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije. Gradska knjižnica Vukovar i ove godine u središnjoj instituciji i njezinim ograncima provodi niz radionica na ovogodišnju temu "Budućnost knjige" - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Središnji događaj manifestacije je druženje brojnih posjetitelja s plodonosnim hrvatskim književnicima Julijanom Matanović te akademikom i književnikom, Vukovarcem, Pavlom Pavličićem.  

Nakon gotovo dvije godine ljubavi književnica Julijana Matanović i naš najproduktivniji domaći pisac Pavao Pavličić vjenčali su se 15. prosinca prošle godine u Vukovaru, a u Novu godinu su kao bračni par uploviti u svojem novom domu u Osijeku.

Knjiga će uvijek pronaći put do čitatelja

- Mišljenja sam da smo prema današnjim klincima dosta nepravedni kada im ponavljamo rečenicu "Kada sam ja bila u tvojim godinama onda sam puno više čitala...", treba biti pošten i reći da u vrijeme kada sam ja odrastala nije bilo puno drugih izazova. Danas djeca imaju puno izazova, zbog čega čitanje pada u drugi plan, a s druge strane tu je i preopširan školski program, gdje djeca nakon osam sati provedenih u školi niti ne stignu čitati nešto drugo osim lektire - mišljenja je Matanović.

Dodala je kako se ne brine za budućnost pisane riječ u Hrvatskoj, jer knjiga uvijek pronađe put do svoga čitatelja, međutim, konstatirala je kako je hrvatska publika sklona podcjenjivati domaće autore u odnosu na strane.

- U Hrvatskoj danas, kao i u godinama moje mladosti vlada kolonijalni mentalitet da sve što je uvezeno je ujedno i puno bolje. Pogledajte samo na primjeru krimića. Kada su prije desetak godina željeli umanjiti Pavličićevu važnost u hrvatskoj književnosti govorili su, on piše ovo i ovo, ali piše i krimiće. Ovaj dio "ali piše i krimiće" je nešto što je imalo negativan prizvuk. U međuvremenu, kada smo u Hrvatskoj počeli prevoditi skandinavske književnike koji pišu krimiće, e od tog trenutka je činjenica što Pavao Pavličić i Goran Tribuson pišu krimiće dobila pozitivan predznak - kaže Matanović, zaključujući kako bi smo trebali više vrednovati domaću literaturu.

03 POSJETITELJI
Veliki broj posjetitelja

Situacija s književnošću nikada nije bila bolja  

Usprkos pesimističnim stavovima pojedinih autora kada je riječ o položaju književnosti u Hrvatskoj danas, Pavličić drži kako ona nikada nije bila bolja.

- U Hrvatskoj se danas puno piše, a što se više piše to znači da se i puno više čita. Ukoliko se primjerice napravi usporedba kakva je situacija danas u odnosu na proteklih 15 do 20 godina, rezultati su evidentni - rekao je Pavličić, naglašavajući kako prodaja knjiga ne treba biti jedno mjerilo o položaju književnosti jer je u Hrvatskoj još uvijek prisutna tradicija da se knjige posuđuju, a ne kupuju.

Pavličić je u Vukovaru održao i promociju svoje 99 knjige koja nosi naziv "Pohvala starosti".

- Knjiga je nastala tako što sam ostario pa sam osjetio potrebu da nešto o tome kažem dok još mogu. Rad na knjizi me zabavljao, moji vršnjaci su na nju odlično reagirali. Knjiga bi mogla biti zanimljiva i nekome tko je 20 - 30 godina mlađi pa da vidi što ga čeka - zaključio je Pavličić.

Pročitano 1910 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija