NAJNOVIJE
Potreba za udomiteljima sve veća

U Vukovarsko srijemskoj županiji ukupno je 110 udomiteljskih obitelji, od toga je u Vukovaru 35. Potreba za udomiteljima je sve veća.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 12:41)
Na Izvještajno radnom Saboru UDVDR-a predstavljena aktivnost županijske podružnice

Sinoć je u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima održan Izvještajni radni Sabor Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata podružnice Vukovarsko-srijemske županije. Izvješće o radu u protekloj godini podnio je Milan Draženović, predsjednik županijskog UDVDR-a.

- Kao predsjednik najbrojnije udruge naše županije, moram se pohvaliti da smo imali puno događanja u protekloj godini. Zadnja akcija koju smo imali bila je pošumljavanje hrasta lužnjaka, u dogovoru s Hrvatskim šumama. Tijekom godine odlazili smo na razna obilježavanja, podijelili smo osam laptopa studentima naših branitelja i četiri računala našim ograncima koji imaju prostorije, a nisu imali zadovoljavajuću elektroniku - rekao je Draženović dodajući kako udruga usmjerava branitelje veteranskim centrima, a također organizira i sistematske preglede branitelja u Vinkovcima i Vukovaru.

Udruga trenutno broji više od 3.000 članova, a djeluje u svim općinama i gradovima županije.
-U ogranku u Nuštru organizirana su Grahijada i razna sportska natjecanja na kojima je bilo oko 1000 sudionika. Ogranak u Jankovcima pravi spomenik za dva poginula hrvatska branitelja u šumi između Cerića i Vinkovaca. Također, održali smo po prvi puta Hod za mir u Vinkovcima, a ove godine ćemo održati i Križni put - dodaje Draženović.

Udruga svake godine organizira i Županijske sportske igre, a ovogodišnjima će domaćin biti Općina Nijemci 25. svibnja. Na igre se odazove oko 400 do 500 članova, a postižu se i zavidni rezultati na državnoj razini. Naime, zadnje dvije godine članovi UDVDR naše županije osvajali su prvo mjesto na državnoj razini, a ako i ove godine budu najbolji na natjecanju u Varaždinskoj županiji, pehar pobjednika ostat će im u tajnom vlasništvu.

Izvještajnom radnom Saboru nazočio je i župan Damir Dekanić.
-Udruga ima pregršt aktivnosti tijekom godine i puno humanitarnih akcija. Samo pozicioniranje čelnika udruge županijske razine na mjestu potpredsjednika državne razine dovoljno govori o aktivnosti i ugledu ljudi koje vode županijsku udrugu - zaključio je Dekanić.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 09:13)
Završena obnova vinkovačkoga gradskoga kazališta

Obnovljeno i preuređeno vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića gledateljima će vrata otvoriti 4. travnja premijernom izvedbom komedije Pouzdani sastanak Joze Ivakića u režiji Vladimira Andrića, najavljeno je na konferenciji za novinare u kazalištu.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 09:03)
MOŽEMO I MI III - Prvenstvo Hrvatske u bowllingu za osobe s intelektualnim oštećenjima, 2024

Korisnici Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar u okviru programa „Možemo i mi III“ uz pratnju voditelja sudjelovali su na Prvenstvu Hrvatske u bowllingu koje je održano u Zagrebu u Bowling Clubu dana 26. i 27. ožujka 2024. godine u organizaciji Športskog društva Specijalni športovi "Luč" pod pokroviteljstvom Specijalne olimpijade Hrvatske.

Prvoga dana održale su se kvalifikacije, a veliko finale održano je drugi dan. U ženskoj kategoriji sudjelovale su korisnice I.G. i S.D. U 6. skupini korisnica I.G. zasluženo je osvojila prvo mjesto, dok je u 3. skupini ženske kategorije S.D. osvojila drugo mjesto.

U muškoj kategoriji sudjelovali su korisnici D.A., S.M. i M.I. U 5. skupini D.A. osvojio je treće mjesto, u 7. skupini S.M. osvojio je također treće mjesto, dok je u 9. skupini M.I. osvojio četvrto mjesto.

Ekipa Golubice opet je pokazala da se uz trud i rad postižu vrlo dobri rezultati. Kući su se svi vratili s velikim osmijehom na licu bogatiji za još jednu medalju u nizu ali i za još jedno iskustvo, uspomene i zajedničko druženje.

 

 

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 08:53)
Orijent i Vukovar 1991 odigrali 0:0

Jučer je odigrana prva utakmica 24. kola SuperSport Prve nogometne lige. Orijent i Vukovar 1991 podijelili su bodove, odigrali su bez pogodaka 0:0. Danas igraju BSK Bijelo Brdo – Sesvete i Dugopolje – Dubrava Tim kabel, sutra će igrati Cibalia – Zrinski Osječko i Solin – Jarun, dok će Croatia Zmijavci i Šibenik igrati 2. travnja.

Poredak:

1. Zrinski Osječko 1664 54

2. Šibenik 52

3. Vukovar 1991 46

4. Sesvete 32

5. Jarun 30

6. Dugopolje 28

7. Dubrava Tim kabel 26

8. Cibalia 26

9. Croatia Zmijavci 25

10. Orijent 22

11. BSK Bijelo Brdo 20

12. Solin 17

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 08:38)
U Hrvatskom domu Vukovar otvorena izložba Duićevih slika i skulptura

U Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba slika i skulptura sakralne tematike Dubravka Duića Dunje nazvana Per crucem ad lucem, Po križu k svjetlu.

(Četvrtak, 28 Ožujak 2024 08:18)
DP potpisao koalicijski sporazum s pet stranaka i nezavisnim zastupnicima

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisao je u Zagrebu koalicijski sporazum sa strankama Agrameri, Pravo i pravda, Demokratski HSS, Zelena lista, Blok za Hrvatsku te s nezavisnima zastupnicima.

(Srijeda, 27 Ožujak 2024 15:28)

Noć knjige u Vukovaru uvrštena u hrvatski top 20

Središnji dio manifestacije bilo je druženje korisnika knjižnice s proslavljenim domaćim autorima Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem Središnji dio manifestacije bilo je druženje korisnika knjižnice s proslavljenim domaćim autorima Julijanom Matanović i Pavlom Pavličićem Foto: R. Rac

U više od 636 knjižnica, knjižara, kulturnih centara, škola, bolnica, muzeja i drugih ustanova, u cijeloj Hrvatskoj, 23. travnja se održala Noć knjige.

Riječ je o sedmom izdanju ove kulturne manifestacije koja se ove godine održala na temu "Budućnost knjige".

Noć knjige tradicionalno se održala povodom Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, a nudila je čak 1146 različitih programa u 284 grada širom Hrvatske.

Kao i uvijek, manifestacija je donijela čitavi niz akcija i pogodnosti za čitatelje, među kojima su i oprosti zakasnina, besplatna učlanjenja te prodaja knjiga po promotivnim cijenama. Uz sve navedeno, brojne su knjižnice u Hrvatskoj pripremile raznovrsne popratne sadržaje, a promocije romana i gostovanja eminentnih književnika samo su dio šarolike kulturne ponude.

Djelatnici Gradske knjižnice Vukovar za ovogodišnju Noć knjige pobrinuli su se za uistinu bogati program pa je tako naša knjižnica po pisanju pojedinih portala u Hrvatskoj uvrštena u top 20 hrvatskih knjižnica koju treba posjetiti tijekom održavanja ove manifestacije.

Knjižnica budućnosti

Jedna od posebnosti Noći knjige u Vukovaru je i izložba koja prikazuje deset knjižnica u svijetu koje svojim arhitektonskim rješenjima, vizualnim izgledom te poslovanjem slove za knjižnice budućnosti. Postavljena je na Odjelu za mlade Spajalica Gradske knjižnice Vukovar, a moći će se pogledati tijekom cijeloga tjedna.

- Noć knjige je manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje. Kroz razne programe u brojnim knjižnicama i drugim ustanovama promišlja se o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije. Gradska knjižnica Vukovar i ove godine u središnjoj instituciji i njezinim ograncima provodi niz radionica na ovogodišnju temu "Budućnost knjige" - rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić.

Središnji događaj manifestacije je druženje brojnih posjetitelja s plodonosnim hrvatskim književnicima Julijanom Matanović te akademikom i književnikom, Vukovarcem, Pavlom Pavličićem.  

Nakon gotovo dvije godine ljubavi književnica Julijana Matanović i naš najproduktivniji domaći pisac Pavao Pavličić vjenčali su se 15. prosinca prošle godine u Vukovaru, a u Novu godinu su kao bračni par uploviti u svojem novom domu u Osijeku.

Knjiga će uvijek pronaći put do čitatelja

- Mišljenja sam da smo prema današnjim klincima dosta nepravedni kada im ponavljamo rečenicu "Kada sam ja bila u tvojim godinama onda sam puno više čitala...", treba biti pošten i reći da u vrijeme kada sam ja odrastala nije bilo puno drugih izazova. Danas djeca imaju puno izazova, zbog čega čitanje pada u drugi plan, a s druge strane tu je i preopširan školski program, gdje djeca nakon osam sati provedenih u školi niti ne stignu čitati nešto drugo osim lektire - mišljenja je Matanović.

Dodala je kako se ne brine za budućnost pisane riječ u Hrvatskoj, jer knjiga uvijek pronađe put do svoga čitatelja, međutim, konstatirala je kako je hrvatska publika sklona podcjenjivati domaće autore u odnosu na strane.

- U Hrvatskoj danas, kao i u godinama moje mladosti vlada kolonijalni mentalitet da sve što je uvezeno je ujedno i puno bolje. Pogledajte samo na primjeru krimića. Kada su prije desetak godina željeli umanjiti Pavličićevu važnost u hrvatskoj književnosti govorili su, on piše ovo i ovo, ali piše i krimiće. Ovaj dio "ali piše i krimiće" je nešto što je imalo negativan prizvuk. U međuvremenu, kada smo u Hrvatskoj počeli prevoditi skandinavske književnike koji pišu krimiće, e od tog trenutka je činjenica što Pavao Pavličić i Goran Tribuson pišu krimiće dobila pozitivan predznak - kaže Matanović, zaključujući kako bi smo trebali više vrednovati domaću literaturu.

03 POSJETITELJI
Veliki broj posjetitelja

Situacija s književnošću nikada nije bila bolja  

Usprkos pesimističnim stavovima pojedinih autora kada je riječ o položaju književnosti u Hrvatskoj danas, Pavličić drži kako ona nikada nije bila bolja.

- U Hrvatskoj se danas puno piše, a što se više piše to znači da se i puno više čita. Ukoliko se primjerice napravi usporedba kakva je situacija danas u odnosu na proteklih 15 do 20 godina, rezultati su evidentni - rekao je Pavličić, naglašavajući kako prodaja knjiga ne treba biti jedno mjerilo o položaju književnosti jer je u Hrvatskoj još uvijek prisutna tradicija da se knjige posuđuju, a ne kupuju.

Pavličić je u Vukovaru održao i promociju svoje 99 knjige koja nosi naziv "Pohvala starosti".

- Knjiga je nastala tako što sam ostario pa sam osjetio potrebu da nešto o tome kažem dok još mogu. Rad na knjizi me zabavljao, moji vršnjaci su na nju odlično reagirali. Knjiga bi mogla biti zanimljiva i nekome tko je 20 - 30 godina mlađi pa da vidi što ga čeka - zaključio je Pavličić.

Pročitano 2436 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija