Ispiši ovu stranicu

Mataković u Vukovaru: Strip je nekada bio prezren i smatran trivijalnom zabavom

Mataković u Vukovaru: Strip je nekada bio prezren i smatran trivijalnom zabavom Foto: Arhiv HRV-a

U okviru četvrtog VukovART-a, sinoć je u našem gradu gostovao jedan od najpoznatijih hrvatskih strip umjetnika Dubravko Mataković.

Na platou ispred Radničkoga doma održao je predavanje o umjetnosti stripa općenito te kako se strip probijao kroz različite medije do današnjeg statusa – etablirane likovne umjetnosti.

- Strip se najprije pojavio kao dio novina, potom su izdavani strip časopisi i albumi, a danas ga imamo i na filmu, animiranome filmu, u knjižnicama i galerijama. I dok je nekada strip bio prezren i smatran trivijalnom zabavom, danas je umjetnost, ono što je odavno trebao i biti – rekao je Mataković.

Mlade koji se tek počinju baviti stripom, ovaj je poznati Vinkovčanin, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, redatelj animiranih filmova i televizijskih reklama, scenograf i kostimograf, ohrabrio u njihovom radu i nastojanjima.

- Mladi se trebaju usuditi, nitko se nije rodio sa svim znanjem i vještinama, a niti popularan. Mladi umjetnici moraju proći sve muke, puno raditi i vježbati. Također, danas na Umjetničkoj akademiji u Osijeku postoji i kolegij Strip na diplomskom studiju Ilustracija, pa ako su dobri i ispunjavaju uvjete mogu ga upisati i učiti o stripu – poručio je Mataković. 

Pročitano 878 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar