Ispiši ovu stranicu

U Županji se održava Šokačko sijelo

Većina se manifestacija održava online Većina se manifestacija održava online HRV

Oko 40 jahača, podijeljenih u dvije skupine zbog epidemioloških mjera, projahalo je na konjima u nedjelju ulicama Županje u sklopu pokladnog jahanja ovogodišnjega 54. šokačkoga sijela koje je počelo u subotu.

Pokladne jahače u središtu Županje, ispred gradske uprave, pozdravio je gradonačelnik Davor Miličević. Rekao je da održavanjem sijela potvrđuju narodnu izreku "Selo može izumrijeti, ali običaji ne".

"Želimo pokazati da nas ima i da još uvijek, unatoč koronavirusu koji je prouzročio ogromnu štetu ne samo u Županji već i cijeloj Hrvatskoj, volimo i čuvamo naše običaje i tradiciju", poručio je gradonačelnik Miličević.

Po riječima predsjednika Konjogojske udruge "Stari graničar" iz Županje Marka Maroševca prošlih je godina ulicama Županje znalo projahati i više od stotinu konjanika, ali je ove godine pozvano tek pedesetak jahača.

Građane je pozvao da ne izlaze u velikom broju na ulice, već iz svojih dvorišta prate jahače.

Ovogodišnje sijelo održava se od 6. do 16. veljače pod sloganom "Inat šokački" i u on line izdanju.

Održat će se sve tradicionalne priredbe koje čine tu tradicijsku manifestaciju prepoznatljivom, poput svečanosti otvaranja, Folklornih večeri, Sijela pučkih pisaca i izbora najljepše djevojke u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2021.", osim Seljačke zabave koja se tradicionalno održava posljednjega dana manifestacije, u utorak, dan prije blagdana Čiste srijede.

Pročitano 864 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun