NAJNOVIJE
Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

(Petak, 14 Svibanj 2021 16:51)
Na vrhu Vukovarskog vodotornja postavljena je ploča s imenima donatora

Prsten od inoxa s imenima gotovo 7000 donatora koji su sudjelovali u akciji obnove Vukovarskoga vodotornja postavljen je na vrhu ovog simbola grada-heroja. Instalaciju je obišao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, naglasivši da se taj popis duguje javnosti u Hrvatskoj i dijaspori koja je pokazala ogroman entuzijazam za donatorsku akciju obnove vodotornja.

(Petak, 14 Svibanj 2021 15:07)
Sanirano parkiralište na Novom groblju Dubrava

Na novom groblju u Vukovaru  sanirano je 27 parkirnih mjesta. od kojih su dva za invalide, a izgrađeno je i jedno za motocikle.  Na ulazu u groblje postavljen je novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, a zelena je površina hortikulturno uređena. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

(Petak, 14 Svibanj 2021 14:43)
U Hrvatskoj 926 novih slučajeva zaraze koronom, preminula 41 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:50)
VSŽ: 26 novozaraženih, preminule tri osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 26 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 24 pozitivnih na PCR testiranju, 2 na brzom antigenom testu.

(Petak, 14 Svibanj 2021 11:46)
OBŽ: 73 novopozitivne osobe, a jedna je preminula

U Osječko-baranjskoj županiji registrirane su 73 novopozitivne osobe od 326 testiranih uzoraka. Na bolničkom liječenju nalazi se 125 osoba od kojih 29 na respiratoru, a preminula je jedna osoba u dobi od 69 godina. U samoizolaciji se nalazi 1107 osoba.

(Petak, 14 Svibanj 2021 10:33)
MUP: Na dan izbora u RH dozvoljen ulazak svim hrvatskim državljanima bez testa

Na dan lokalnih izbora, u nedelju 16. svibnja, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku svim hrvatskim državljanima s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze – potvrdili su jučer za N1 iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Petak, 14 Svibanj 2021 09:41)

Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata

Predavanje o politikama odmazde nakon II svjetskog rata Foto: Marija Molnar

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Vukovar predavanje na temu „Smrt fašizmu - odmazda narodu! Jugoslavenska politika odmazde nakon Drugoga svjetskog rata" održao je  prof. dr. sc. Domagoj Tomas. Događaj je organiziran u okviru Spomen-dana žrtvama komunističkog terora u Vukovaru koje su ubijene nakon što su 12.travnja 1945.godine u Vukovar ušle partizanske postrojbe.

-Taj smo dan obilježili u suradnji s Franjevačkim samostanom u Vukovaru, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Udrugom Nijemaca  i Austrijanaca te Udrugom Mađara Grada Vukovara. Tradicionalno ga obilježavamo svake godine  sa željom da se žrtve nikada ne zaborave. Žrtve našeg grada su iz novije povijesti, ali i one starije i možemo im odati počast na ovaj način, sjećajući se tih dana i njihovih stradanja uz poruku da nisu nikada sami i da su u našim molitvama i mislima. Ove godine u sklopu obilježavanja organizirali smo i ovo predavanje – naglasila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar Lidija Miletić.

Tomas, inače zaposlen kao docent na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kroz ovo je predavanje pojasnio i problematizirao pitanje komunizma kao totalitarnog režima i same ideologije, usporedio politiku odmazde nakon II svjetskog rata u istočnoeuropskim i zapadnim europskim zemljama te pokazao komparativno koje su sličnosti i razlike između primjene te politike odmazde od strane novo uspostavljenih, s jedne strane demokratskih vlasti na zapadu i s druge strane komunističkih režima na istoku  prema narodu i populaciji koju su zatekli na teritoriju na kojem su uspostavili političku vlast. Nakon toga u taj je kontekst stavio jugoslavensku politiku  odmazde nakon II svjetskog rata, pojasnio njezine  specifičnosti i sličnosti s politikom odmazde na istoku te na kraju prikazao, na paradigmatskim primjerima pojedinih osoba na vukovarskom području, samu provedbu u praksu jugoslavenske politike odmazde na lokalnom području.

Upitan kako ove teške povijesne temu utječu na današnji život u Hrvatskoj, Tomas je rekao da je to razdoblje kojim smo još uvijek poprilično opterećeni.

- Još uvijek postoje živi svjedoci iz toga  razdoblja,  postoje neriješeni slučajevi provedbe raznoraznih politika odmazde, terora, likvidacija, bilo na strani komunizma bilo na strani fašizma ili ustaštva itd., tako da to bitno opterećuje kulturnu kolektivnu memoriju stanovništva. Ono što je možda ključ u cijeloj priči jeste pokušaj da se pronađe,  u odnosu prema tim totalitarnim režimima, usprkos pojedinim obiteljskim naracijama koje će uvijek biti bliže jednoj ili  drugoj strani, na akademskoj razini barem neki minimalni konsenzus  i zajednički stav prema svim tim režimima. Mislim da bi to doprinijelo  rasterećivanju  odnosa u cjelokupnom društvu i da je zadatak nas povjesničara,  između ostalog,  graditi priču u tom smjeru a ne perpetuirati neke ideološke zablude  iz prošlosti – rekao je Tomas.

Organizatorima je zahvalio što su ga pozvali da održi predavanje u Vukovaru kao i na mogućnosti da se predavanje prati uživo putem  YouTube kanala, a  što je omogućilo većem broju zainteresiranih da na ovu temu doznaju nešto više.

Pročitano 171 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija