Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Započela obnova replika prapovijesnih kuća na Sopotu

Udruga „Čuvari starih zanata” iz Karanca u suradnji s vinkovačkim Gradskim muzejom, rekonstruirat će postojeće replike prapovjesnih kuća iz mlađeg kamenog doba na Sopotu, sagrađenih kako bi se sadašnji i budući naraštaji upoznali s prapovijesnim naslijeđem, a radovi su vrijedni 192 tisuće kuna.

Sustavna arheološka iskopavanja, financirana od strane Ministarstva kulture, naše županije i Grada Vinkovaca, na ovome su području započela još 1996. godine, a rezultirala su brojnim saznanjima o načinu života Sopoćana koji su nekoć živjeli na tom području. Sedam godina poslije sagrađeno je šest kuća po uzoru na one kakve su pronađene arheološkim iskopavanjima, na one kakve su postojale prije sedam tisuća godina.

- Nakon više od 10 godina konačno smo krenuli u obnovu kuća i nadam se da ovdje nećemo imati samo rekonstrukciju tih šest kuća kojima mi želimo pokazati kako se živjelo prije sedam tisuća godina, već nam je želja te kuće staviti u funkciju - rekla je voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci Maja Krznarić Škrivanko.

Prilikom obilaska kućica koje će početkom srpnja imati novi izgled, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić je rekao kako bi ovakav arheološki park u konačnici trebao biti dodana vrijednost kulturnoj i arheološkoj ponudi Vinkovaca.

- Drago mi je da ćemo na ovom prostoru dobiti vjerodostojan prikaz prapovijesnog načina života ali i na neki način, i muzej na otvorenom - izjavio je Bosančić.

Pročitano 987 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI