Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Županja: Premijera dokumentarnog filma "Kod konjarskih vatri"

Županja: Premijera dokumentarnog filma "Kod konjarskih vatri" FOTO: Grad Županja

U okviru obilježavanja Dana grada Županje i blagdana Mučeništva svetog Ivana Krstitelja u parku Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber” pred brojnom publikom premijerno je prikazan dokumentarni film „Kod konjarskih vatri”.Scenarij je napisala Janja Juzbašić, ravnateljica Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber”, dok je redatelj filma Darko Puharić.

U filmu su sudjelovali KUU „Tomislav” Županja, Konjogojska udruga „Stari graničar” i povijesna postrojba Serežani, Prva pjevačka konjica „Sinđir” Županja, glumci Gradskog amaterskog kazališta Županja te brojni amateri.

U dokumentarno-igranom filmu „Kod konjarskih vatri“ prikazuje se šokački tradicijski običaj čuvanja konja na paši i druženje konjara te je prikazano nekoliko scena iz života ljudi u Županji u vrijeme Vojne krajine. Posebno je impresivna snimka Tijelovske procesija sa scenom blagoslova Kapelice Srca Isusova kod Save te šokačkoga kola koje se igralo poslije sv. mise ili procesije pored kapelice, a davnih dana vjerojatno i pred starom drvenom crkvom kod Save, gdje se održavala i misa za krajišnike i graničare. U filmu se može vidjeti stara Županja zabilježena na starim kartama iz 18 stoljeća, na fotografijama i razglednicama, a sve uz evociranje uspomena na život u 11 . županjskoj kompaniji. Vidljive su inove snimke Serežana na konjima, kod Poloja te igrane scene: krađa djevojke na šokačkom stanu, krijumčarenja na granici, kaštigovanje s uzbudljivim i impresivnim scenama podizanja uzbune i paljenje mašala kod čardaka. Sve scene odvojene su impresivnim snimcima rijeke Save kod Županje.

Film je snimljen s ciljem očuvanja tradicije i njegovanja običaja te važnošću prikazivanja bogatstva ovoga kraja, Slavonije i Šokadije. Film će biti ponuđen i nacionalnoj i lokalnim televizijama, planiraju ga distribuirati na festivale dokumentarnih filmova, a napravit će, kako je najavio redatelj, i kraću varijantu turističkog oblika.

Premijera filma zainteresirala je brojnu publiku, a među uzvanicima uz gradonačelnika Županje Damira Juzbašića bio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Pročitano 550 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI