Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884.-1941.

U Hrvatskom domu u Vukovaru u utorak je predstavljena knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." autorice, teatrologinje Antonije Bogner-Šaban.

-Knjiga je nastala nakon višegodišnjega istraživanja povijesti kazališta u Slavoniji i Srijemu, a razdoblje koje obrađujem je točno omeđeno pojavom stalnih građanskih predstava u okviru vukovarskog Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva Dunav. Tipičnost vukovarskih predstava bila je ta da su njegovale pučki igrokaz koji je, kako je tipičan ne samo za vukovarski kraj, nego uopće za razvoj povijesti hrvatskog kazališta.  - kazala je Antonija Bogner-Šaban.

Navela je i kako je u Vukovaru odigran i prvi hrvatski igrokaz "Graničari" Josipa Freudenreicha koji je u posebnim prigodama obnavljan u još tri navrata, a osim njega igrani su i pisci koji potječu s područja Slavonije, Srijema i hrvatskog dijela Posavine. Autorica knjige napomenula je i kako je vukovarsko kazalište  djelovalo s radom do Drugog svjetskog rata, 1941. godine, dok je Hrvatskom pjevačkom glazbenom društvu "Dunav" licenca oduzeta 1948. i to iz političkih razloga, i od tada kreće jedna drugačija povijest.

O knjizi su govorili i akademici Boris Senker i Pavao Pavličić.

-To je knjiga koja pokušava rekonstruirati povijest jednog kazališta koje je nastajalo i nestajalo i trebalo je pronaći sve te tragove što je Antonija Bogner-Šaban uspješno napravila", kazao je Boris Senker, a akademik i književnik, Vukovarac, Pavao Pavličić, naglasio kako knjiga nije samo povijest vukovarskog kazališta nego i povijest Vukovara.

 Knjiga "Vukovarsko kazalište u vukovarskoj kulturi 1884. - 1941." tiskana je u nakladi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te potpori Vukovarsko-srijemske županije, Gradskog muzeja Vukovar i Hrvatskog doma Vukovar.

Pročitano 547 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI