Ispiši ovu stranicu

Otvorena izložba Dodirom do umjetnosti

Otvorena izložba Dodirom do umjetnosti Foto: Sandra Grgić

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa u Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba Dodirom do umjetnosti Mladena Mikulina.

Pri osmišljavanju koncepcije izložbe skulptura autora Mladena Mikulina polazište je bilo da izložba bude dostupna svim posjetiteljima uključujući. Budući da slijepe i slabovidne osobe svijet oko sebe, pa tako i umjetnost, doživljavaju taktilno, svaka izložena skulptura može se dodirnuti.

Izložba je opremljena legendama sa slikovnim pismom tako da je i gluhim i nagluhim osobama omogućeno da se upoznaju sa životopisom osoba predstavljenih na izložbi. Svi posjetitelji imaju jedinstvenu priliku da uz razgled skulptura poznatih zagrebačkih i hrvatskih ličnosti te legendarnog glazbenika Jima Morrisona iste mogu doživjeti na više osjetilnih razina, promatranjem i dodirom. Samo kao aktivni promatrači možemo zaista osjetiti i razumjeti umjetničko djelo.

Za vukovarsku izložbu naglasak je dan na skulpture poznatih Vukovaraca Juraja Njavre, Siniše Glavaševića i Renea Matoušeka.

- Postavljene skulpture nastajale su kroz puno godina. Neke skulpture su vezane uz grad Vukovar i već su godinama postavljene na različitim mjestima u Vukovaru. Motivacija za nastaviti ovaj projekt, projekt izrade skulptura su mi osobe koje dođu do mene i kažu mi „ znao sam glas Franje Tuđmana, a sada znam kako i izgleda”. Pobornik sam toga da kada se radi skulptura sa imenom i prezimenom da se ne radi neka simbolička osoba. Umjetnost se bori protiv zaborava – rekao je Mladen Mikulin autor skulptura izloženih u Gradskom muzeju Vukovar.

Izložba Mladena Mikulina prvo je otvorena u Muzeju grada Zagreba jer autor s ovim muzejem ima dugogodišnju suradnju na projektu Info taktilne točke prilagodba muzeja slijepim i slabovidnim osobama.

- Ovo je taktilna izložba kojom kroz dodir upoznajemo određenu ličnost. Inače nije prikazana klasičnim opisom. Htjeli smo da ljudi preko ovih skulptura saznaju o osobi, ja sam smatrala da treba dati neku biografiju i isto tako bilo mi je jako zanimljivo saznanje zašto je akademski kipar izabrao raditi baš tu osobu – pojasnila je Vesna Lajner muzejska savjetnica Muzeja grada Zagreba. Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar izrazila je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s Muzejom grada Zagreba te pojasnila kako Muzej već ima dogovorene posjete za ovu izložbu.

- Drago nam je da smo izložbu otvorili u suradnji s Muzejom grada Zagreba upravom jer upravo s ovom izložbom povezuju se i muzeji i umjetnost. Umjetnik Mladen Mikulin stvarao je oduvijek jake veze s Vukovarom - naglasila je Marić.

Pročitano 718 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI