Ispiši ovu stranicu

Vinkovo u Iloku

Vinkovo u Iloku Foto: TZ Ilok

U Iloku se već tradicionalno, preko dvadeset godina, obilježava blagdan svetoga Vinka, popularnog naziva među Iločanima i zaljubljenicima vina – Vinkovo.

Autentičan i važan je to vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve se zalije s malo vina uz molitvu kako bi godina bila rodna.

U Iloku i Srijemu proslava ovoga blagdana dugi je niz godina nezaobilazna postaja za brojne posjetitelje no, zbog epidemiološke situacije, ove godine nema prigodnoga programa kao ni plesa pod šatorom.

- Približio se datum 22. siječanj kada obilježavamo blagdan sv. Vinka. U Iloku je ovaj blagdan, pred početak nove vegetacijske godine, oduvijek bio štovan. Zbog COVID mjera koje su svima poznate i koje se stalno mijenjaju niti ove godine nije bilo moguće organizirati tradicionalno veliku manifestaciju – pojasnio je direktor Turističke zajednice Grada Iloka, Ivica Miličević.

Iako neće biti tradicionalne proslave Vinkova, ovaj će se blagdan u manjem obujmu ipak obilježiti.

- Svakako pozivamo sve one koji žele posjetiti Ilok da ga posjete danas, sutra i prekosutra na način da se informiraju kod naših vinogradara i vinara što je i kada moguće. Situacija je takva kakva jeste, ali to ne znači da Vinkova ove godine nema, ono je uvijek tu kao i grad Ilok sa svojim vinima – naglasio je Miličević.

Pročitano 516 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI