Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Bircuz, novi sadržaj Vinkovačkih jeseni

Bircuz, novi sadržaj Vinkovačkih jeseni Foto: Novosti.hr

Ovogodišnje, 57. Vinkovačke jeseni održat će se od 9. do 18. rujna. Tema im je „Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!”, a autor scenarija i redatelj svečanoga otvorenja je Marko Sabljaković.

Novost ovogodišnjih Jeseni je Bircuz u prolazu Crvenog križa, koji će raditi svih dana manifestacije, gdje će Vinkovčani i njihovi gosti pronaći zabavu i osjetiti doživljaj Slavonije iz nekog prošlog vremena.

- Dugo vremena govore nam naši gosti kako žele probati nešto autohtono, mjesto koje će ih na Vinkovačkim jesenima vratiti u prošlost. Nadamo se da će ta želja biti ispunjena ovim prostorom na kojem će zaživjeti okusi djetinjstva, a mladi dobiti priliku upoznati kako je to izgledalo stotinjak godina ranije. Sve to volimo i danas, ali često nemamo priliku konzumirati na jednom mjestu pa vjerujem da ćemo i samom kulisom dočarati tadašnji društveni život koji se odvijao u ugostiteljskom objektu. Možda prve godine i nećemo biti idealni, za što se unaprijed ispričavam, ali vjerujem da će ovakva ponuda zaživjeti jer ima puno onih koji žele doživjeti ovakav štimung i prenositi ga na mlađe”, najavio je predsjednik Organizacijskog odbora 57. Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Bosančić je zahvalio i OPG-ima iz cijele županije koji će svojom ponudom prezentirati bogatu gastronomsku prošlost Slavonije ujedno promovirajući na jednom mjestu domaću kuhinju baš onakvu kakva je bila nekada, a u današnje je vrijeme sve traženija.

Članica Organizacijskog odbora Marija Gerovac kaže kako je Organizacijski odbor, već unazad nekoliko godina, na tragu ove ideje kako bi ljudima koji dođu u Vinkovce ponudili autentični sadržaj koji se sve više traži.

- Kada nam gosti stignu na Vinkovačke jeseni, ne dolaze zbog sadržaja koje mogu doživjeti bilo gdje drugdje, nego baš zbog autohtonog izvornog prostora i ambijenta gdje se mogu opustiti baš kao nekada te fino i domaće pojesti i popiti uz tamburu – izjavila je Gerovac.

Organizatori naglašavaju kako će vinkovački Bircuz ovih, a i sljedećih Jeseni biti dobitna kombinacija jer je to ono što se najviše traži.

- Birtija ne ide bez tamburaša, ali u Bircuzu će svirati isključivo tamburaška glazba bez razglasa. Naši stari su nekadašnje manje gostionice i krčme rado nazivali bircuzom, a ono što ga razlikuje od drugih, morat će sami doživjeti i osjetiti - rekao je Stjepan Đurković, član Organizacijskog odbora.

Pročitano 633 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI