Ispiši ovu stranicu

U Bošnjacima sahranjen književnik Vinko Juzabašić

Vinko Juzbašić (Vinkovci 1971. - Bošnjaci 2023.) Vinko Juzbašić (Vinkovci 1971. - Bošnjaci 2023.) P. E.

U četvrtak, 9. veljače, nakon kratke i teške bolesti u Bošnjacima je preminuo Vinko Juzbašić, hrvatski publicist, istraživač zavičajne prošlosti Srijema, pjesnik i romanopisac, suradnik i dopisnik brojnih hrvatskih kulturno–književnih i popularno–znanstvenih časopisa, katoličkih vjerskih glasila, dnevnih novina, mjesečnika, godišnjaka i zbornika, a među njima i Vukovarskoga zbornika. 

Juzbašić je rođen je u Bošnjacima 11. kolovoza 1971. Osnovnu školu završio je u Bošnjacima, srednju u Županji, a Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Bio je suosnivač i član Udruge povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema te član Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.

Autor je dvadeset jedne knjige (uključujući pet zbirki poezije, jedan roman i jedan putopis), a suautor je, priređivač i supriređivač njih devet.

Područja i teme njegovih istraživačkih interesa i poduhvata te javnog, kulturnog i vjerskog angažmana bili su raznoliki: od različitih motrišta bošnjačke i srijemske prošlosti (Bošnjačani u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ukazanja Blažene Djevice Marije u Bošnjacima 1945. – 1963., kulturne, športske i druge javne udruge, društva, udruženja i manifestacije iz Bošnjaka i s područja Cvelferije, biografije istaknutih hrvatskih kulturnih, političkih i vjerskih pregaoca te zaslužnika iz Bošnjaka i Srijema u 20. stoljeću, granice Srijema, itd.) preko nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Hrvata Šokaca i katolika u Slavoniji, Srijemu, Baranji, Bačkoj i Banatu pa do doprinosa istaknutih hrvatskih intelektualaca islamske vjere hrvatskoj kulturi i znanosti. Posljednja knjiga, koju je napisao i u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima objavio neposredno prije smrti, nosi naziv Svetište Drage Gospe Bošnjačke: dnevnici, dokumenti i članci. Posljednju pjesničku zbirku U koritu od pijeska objavio je 2021.

Bio je također prvi urednik općinskoga povremenika Bošnjački list (2003. – 2006.).

Vinko Juzbašić pokopan je 11. veljače na mjesnom groblju

Pročitano 625 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun