Ispiši ovu stranicu

U Muzeju vučedolske kulture postavljena izložba o spoju prirode i tehnike

U Muzeju vučedolske kulture postavljena izložba o spoju prirode i tehnike Foto: Muzej vučedolske kulture

U Muzeju vučedolske kulture postavljena je izložba o spoju prirode i tehnike. Gostujuća izložba Muzeja Slavonije Osijek pod nazivom „Priroda i tehnika” autorica Sanje Vidović i Ksenije Katalinić usporedbom prirodoslovne i tehničke građe pokazuje povezanost tehnike s prirodom od daleke prošlosti do danas. U Muzeju vučedolske kulture gostovat će do 26. lipnja 2023. godine.

Mirna Šuljug viša kustosica u Muzeju vučedolske kulture ispričala je kako je došlo do postavljanja izložbe u Muzej vučedolske kulture.
- Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je „Muzeji, održivost i dobrobit” odnosno utjecaj čovjeka na okoliš. Upravo zato smo se odlučili na postavljanje ove izložbe u Muzej vučedolske kulture, izložbe koja nam govori kako je priroda utjecala na čovjeka odnosno kako čovjek izvlači ono najbolje iz prirode – naglasila je Šuljug.

Jedna od autorica izložbe, kustosica i voditeljica Tehničkog odjela Muzeja Slavonije Osijek Ksenija Katalinić pojasnila je što posjetitelji na izložbi mogu vidjeti.
- Izložba nas približava onome naizgled jednostavnom – prirodi, ali otkriva njezinu zapanjujuću složenost. Izložbom se interpretira uzajamni odnos čovjeka i prirode, aktualiziraju se inovacije u svijetu tehnologije i potreba očuvanja prirode. Izložba je prošle godine bila postavljena u našem muzeju u Osijeku, a ove smo godine krenuli u gostovanja. Muzej vučedolske kulture je prvi muzej u kojemu gostujemo – pojasnila je Katalinić.

Izložba “Priroda i tehnika”, s glavnom porukom da se zagledamo u prirodu i vratimo joj bar dio oduzetoga, financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije.
Otvorenjem izložbe Muzej vučedolske kulture obilježio je Međunarodni dan muzeja.

Pročitano 304 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI