Ispiši ovu stranicu

Održana izložba i promocija knjige „Hrvati ujedinjeni kravatom“

Održana izložba i promocija knjige „Hrvati ujedinjeni kravatom“ Foto: Sandra Grgić

U Hrvatskom domu Vukovar otvorena je putujuća izložba i predstavljena knjiga Hrvati ujedinjeni kravatom autorice Branke Bezić Filipović.

Koordinatorica projekta Kravata, predsjednica Američko-hrvatskog kongresa Nada Pritisanac Matulich pojasnila je da je do izložbe došlo kada je promatrajući druge nacije kako predstavljaju nešto iz svog rodnog kraja došla na ideju, da preko kulturnog blaga – kravate, predstavi istaknute Hrvate iseljenike na način da nama u domovini približi prekooceansko iseljeništvo, a prekooceanskom iseljeništvu približi domovinu Hrvatsku.

- Kada smo kroz projekt krenuli skupljati kravate, marame i šalove, ujedinile su se sve naše organizacije diljem svijeta. Mi smo postali jedna velika obitelj. Bili smo mi obitelj i prije no, s vremenom smo se razišli, ali kroz projekt smo spojili sve kontinente. U samom startu nismo vjerovali da će se toliko ljudi uključiti – naglasila je Pritisanac Matulich.

Projekt Kravata prošle su godine inicirali Crodiaspora i Američko-hrvatski kongres s ciljem isticanja utjecajnih Hrvata iz hrvatske dijaspore kroz prikazivanje njihovih doprinosa unutar njihovih zajednica, Hrvatske i u svijetu.

Knjigu Hrvati ujedinjeni kravatom predstavila je savjetnica za kulturu Grada Vukovara Ruža Marić dok su u glazbenom dijelu programa nastupili polaznici glazbenih odjela Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

Knjiga je ogledni primjerak jedne skupine hrvatskih iseljenika - od povijesnih ličnosti pa sve do suvremenika sa svih kontinenata. Namjera je da se i knjiga i izložba prikazuju po sveučilištima u svijetu kako bi se prenosila priča o Hrvatskoj kao o domovini kravate.

Ispred Grada Vukovara nazočnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.
- Velika je čast što po prvi put u Vukovaru imamo priliku ugostiti ovu izložbu. Zahvaljujem se Američko-hrvatskom kongresu na čijem je čelu Nada Pritisanac Matulić, CroDiaspori koja je svojim aktivnostima doprinijela da se izložba postavi u Vukovar. Mi Hrvati znamo koliko vrijedimo, svugdje smo svojim radom istaknuti, ali važno je i da imamo određene simbole koji nas čine prepoznatljivima, a kravata je jedna od tih simbola. Zahvaljujem svim sudionicima projekta što kroz njega Hrvatsku čine prepoznatljivom van granica – naglasio je pročelnik Paloš.

Predstavljanju su nazočili i voditeljica Odsjeka za turizam Vukovarsko – srijemske županije Ana Lovrenščak te voditelj nacionalnog projekta muzeja kravate Mihovil Bogoslav Matković.

Pročitano 323 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI