Ispiši ovu stranicu

Mjesec hrvatske knjige otvoren u Vinkovcima

Otvaranje manifestacije Otvaranje manifestacije Novosti

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je Mjesec hrvatske knjige koji traje od 15. listopada do 15. studenoga.

Ovogodišnja manifestacija je posvećena prevoditeljima i održava se pod sloganom "Nek ti riječ ne bude strana(c)”.

Za otvaranje manifestacije Vinkovci su odabrani zbog nove zgrade knjižnice, rekla je ministrica.

"Mnogi su predviđali sumrak pisane riječi i knjige, međutim vidimo trend koji je prisutan u Europi, da se knjižnice sve brže transformiraju kao ustanove kulture i počinju nuditi usluge koje građani trebaju u današnjem digitalnom vremenu i mislim da je ova nova, vinkovačka knjižnica u tom smislu primjer iz kojeg će učiti drugi što se sve može i treba naći u knjižnici 21. stoljeća", kazala je Obuljen Koržinek.

Kazala je i kako je vinkovačka knjižnica nadišla sva njezina očekivanja. "Izgradili smo je nacionalnim sredstvima i njome napravili veliki korak u hrvatskom knjižničarstvu", rekla je, dodavši da su u njenom mandatu otvorili niz knjižnica, u velikim i malim gradovima.

Predsjednica programskog odbora Višnja Cej kazala je kako se programski i organizacijski odbor odlučio ovogodišnju manifestaciju posvetiti prevoditeljima zbog činjenice da je početkom godine Hrvatska ušla u Šengenski prostor bez granične kontrole.

"Želja nam je bila da Hrvatska zakorači i u knjiženosti bez granica i otkrijemo tko su oni koji omogućuju književni Šengen", rekla je Cej navodeći kako će se od 15. listopada do 15. studenoga u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Hrvatskoj održati gotovo 2000 različitih programa.

„Resorna ministrica praktično je bila dio našeg tima koji je gradio naše zdanje koje će ostati ovdje generacijama, pronositi ljubav prema knjizi, biti dnevni boravak Grada Vinkovaca iz kojeg će niknuti neki novi književnici, inženjeri, liječnici jer knjižnica i jest zato ovdje”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Broj korsnika knjižene nadilaz isva očekivanja i knjižnicu denvno posjeti opk otisuću korisnika, a broj članova vće je u rujnu dostigo prošlogodišnju borjku, rekla je ravnateljica vinkovačke knjižnice Vedrana Lugić.

 

Pročitano 348 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun